Volledig scherm
Vuurwerk © ANP

Steun uit onverwachte hoek: óók vuurwerkbranche voor verbod op knalvuurwerk én vuurpijlen

De vuurwerkbranche staat achter de oproep om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden en wil daarover in overleg met politie, burgemeesters en de overheid. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil het liefst op korte termijn een akkoord bereiken waarin ‘de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling’ zijn opgenomen. ,,Want zo kan het niet langer”, meldt een woordvoerder aan deze site.

De brancheorganisatie zegt de aanbeveling uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te steunen. Zo’n verbod werkt alleen als illegaal vuurwerk beter wordt bestreden, zegt BPN-woordvoerder Marcel Teunissen.

‘Het kan zo niet langer’

Volgens Teunissen vonden de afgelopen dagen lange en soms ook emotionele gesprekken plaats met de partijen die zijn aangesloten bij de branche. ,,Maar we staan unaniem in dit standpunt. De neuzen in onze branche wijzen dezelfde kant op”, vertelt hij.  

,,Dat is geruststellend, want we kunnen de vele verontrustende geluiden van politie, hulpverleners en Onderzoeksraad niet langer negeren.”

Teunissen ziet het liefst alleen nog maar siervuurwerk in Nederland. Deze soorten vuurwerk zijn goed voor ongeveer tachtig procent van de inkomsten van de vuurwerkbranche.

Illegaal vuurwerk

De brancheorganisatie is al langer voorstander van een verbod op zwaar vuurwerk, maar heeft zich nooit zo duidelijk uitgesproken. Jaren geleden was ze ook al voorstander van vuurwerkvrije gebieden. ,,Op plekken waar heel veel mensen samenkomen, moet je geen vuurwerk afsteken. Dat voorkomt vervelende situaties zoals kans op letsel. Wij roepen dat al een hele poos”, zei een woordvoerder toen.

Bang voor negatieve reacties vanuit de winkeliers is Teunissen niet, ook niet na deze oproep. ,,Natuurlijk vinden we het belangrijk vast te blijven houden aan tradities, maar zoals het nu gaat, kan het niet langer. Dat heeft de afgelopen jaarwisseling wel weer laten zien. Daarbij doelen we niet alleen op de vele ongelukken en de onveilige gevoelens in de samenleving, maar voornamelijk op het oneigenlijk gebruik van dat soort vuurwerk. Het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk, wangedrag en vernieling moeten hard aangepakt en bestraft worden.“

Quote

Zoals het nu gaat, kan het niet langer

Marcel Teunissen, Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland

Aanbevelingen

Na uitgebreid onderzoek kwam de OVV eind 2017 met een aantal aanbevelingen. De raad vindt dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden, maar pleit niet voor een voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Sindsdien is de roep om maatregelen bij onder anderen de burgemeesters groter geworden.

Met een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen hoeven vuurwerkhandelaren overigens niet te vrezen voor rode cijfers. Dit jaar werd er een recordomzet van 77 miljoen euro gedraaid, met name dankzij siervuurwerk. Vooral de ‘compounds’ waren populair, dat zijn samengestelde boxen met een complete vuurwerkshow.

Zwaarste vuurwerk

Het kabinet liet afgelopen zomer weten een verbod in te stellen op enkel de zwaarste categorie van consumentenvuurwerk. Het gaat dan voornamelijk om 100.000-knallers. De vuurwerkbranche reageerde toen al dat dit lang niet ver genoeg gaat. ,,Als het doel is het aantal letselgevallen te verlagen, helpt dit helemaal niets”, zei toenmalige voorzitter Leo Groeneveld toen. 

,,Wij hebben zelf anderhalf jaar geleden een voorstel gedaan dat veel verder gaat. Om bijvoorbeeld álle single shots eruit te halen, die buisjes waarmee je kan schieten en die op vijftien meter hoogte keihard knallen. Maar over dat voorstel heb ik alleen maar gehoord: wij zijn niet van het verbieden. En dan nu dit. Dit helpt niks. Ik begrijp er niets van. En dan gaan we straks weer constateren dat het niks heeft geholpen.”

Halsema vreest risico’s lokaal vuurwerkverbod

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vreest grote risico’s voor handhavers en politie als er een lokaal verbod komt op het afsteken van vuurwerk. Ze wil dat er een landelijk verkoop- en distributieverbod komt. Zolang dat er niet is, kunnen mensen volgens haar overal vuurwerk kopen en breng je de mensen die ertegen moeten optreden in een ‘buitengewoon lastige positie’. 

Halsema riep de Amsterdamse gemeenteraad, waarvan een meerderheid het afsteken van vuurwerk wil verbieden, dan ook op druk uit te oefenen op de partijen in de Tweede Kamer om een landelijk verkoopverbod te verwezenlijken.

De burgemeester vindt ook dat er iets moet gebeuren gezien de schade door vuurwerk en het geweld tegen handhavers en politie. Ze reageerde hiermee op een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, die wil dat de gemeenteraad zo snel mogelijk instemt met een afsteekverbod tijdens de jaarwisseling.

Kijk hier naar onze vuurwerkvideo's: