Volledig scherm
© FIH Fotografie

Steun voor vader Bas na gezinsdrama door bejaarde spookrijder

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen steunt de hartenkreet van vader Bas (40) uit Maastricht, die zijn vrouw en zoontje Thijmen verloor door een frontale botsing met een bejaarde spookrijder. ,,Laat je ouders niet in een auto stappen als ze verward zijn.”

Schultz benadrukt dat senioren vanaf 75 jaar iedere vijf jaar worden getest om te kijken of het nog terecht is dat ze een rijbewijs hebben. ,,Vanaf die leeftijd zie je vaker dat ofwel medicijngebruik ofwel beginnende dementie warrigheid kan veroorzaken. Maar dat is geen 100 procent sluitend net.”

Overigens worden mensen met beginnende dementie sowieso vaker getest. Een andere oplossing ligt volgens de verkeersminister bij slimmere auto’s, die extra signalen geven of ingrijpen bij verkeerd weggedrag. ,,En alle ongelukken worden geanalyseerd, dus we houden deze risicogroep zeker in de gaten.”

Betrappen

Quote

Mensen zijn zelf ver­ant­woor­de­lijk

Vader Bas (40)

Schultz is lang niet de enige die geraakt is door het verhaal van Bas, die met een intieme foto - die op de begrafenis werd gemaakt - mensen hard wakker wil schudden. Veel lezers hebben begrip voor het drama dat het gezin overkwam. ,,Verschrikkelijk! De keuring zou veel strenger moeten zijn”, stelt Caroline van der Bent.

Verkeersminister Schultz zei daags na het ongeluk dat de regels niet worden aangepast, omdat een oudere automobilist 'in algemene zin' niet slechter rijdt. Daar kon Bas toen helemaal niets mee:. ,,Als je dat omrekent in het aantal kilometers dat ouderen rijden, klopt die bewering gewoon niet." Volgens Bas kun je dit wettelijk niet goed regelen. ,,Nee, mensen zijn zelf verantwoordelijk.”

Moordwapen

Volgens Bas had het drama dat zijn gezin trof voorkomen kunnen worden als mensen niet zo onverschillig waren. ,,Als mensen zien dat hun bejaarde ouders achter het stuur kruipen, terwijl dat eigenlijk niet meer verantwoord is omdat ze te kwetsbaar of onzeker zijn om auto te rijden, doe dan iets. Grijp in, praat met je vader of moeder. Want een auto kan dan een moordwapen worden. Ja, dat is vast een lastig gesprek. Maar niet zo lastig als het gesprek dat ik met de neuroloog had toen hij me vertelde dat mijn zoontje van drie dood zou gaan."

Deze week zou Bas samen met zijn vrouw hun jongste zoontje voor het eerst naar school hebben gebracht. Maar zowel Désirée (39) als de 3-jarige Thijmen kwamen op 29 april vorig jaar om het leven. Ook zijn twee andere kinderen zaten in de auto.

De oudste, zijn dochter van negen jaar, komt wonderwel met wat breuken en schrammen uit de auto, maar zijn zoon van zeven moet wellicht leven met blijvende hersenschade. De 87-jarige automobilist, die op weg was naar zijn wekelijkse bridgemiddag, kwam ook om het leven. 

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41796 stemmen