Volledig scherm
Screenshot van de steunpagina die speciaal voor Patrick is opgericht. © Facebook

Steunpagina voor gepeste Patrick (13) is online hit

De uitzending van het tv-programma Project P waarin het verhaal van de 13-jarige ernstig gepeste Patrick werd verteld, kon rekenen op furieuze reacties. Op Twitter bekritiseerden kijkers het handelen van het Einstein Lyceum in Hoogvliet, en ook werd zijn school beklad met NSB-leuzen. In navolging van alle ophef is er nu een Facebookpagina opgericht om de gepeste jongen te steunen en deze blijkt een online hit.

Volledig scherm
De school (inzet) van Patrick werd beklad. © © videostill RTL5. Inzet Twitter @Daiman00.
Quote

Mijn naam is Kevin Scholman. Ik heb dit initiatief genomen omdat ik het verschrik­ke­lijk vind wat Patrick door heeft gemaakt, of nog steeds door maakt.

Oprichter Facebookpagina 'Ik sta achter Patrick'
Quote

Ik dacht: straks vind ik ineens een briefje. 'Bedankt mam, voor de mooie jaren'. En dat hij er dan een eind aan had gemaakt. Die gedachte was de druppel

Evelien, moeder van Patrick
Volledig scherm
Patrick en zijn ouders Evelien en Marcel. © Guus Schoonewille

De pagina 'Ik sta achter Patrick' werd gisteren opgericht en al ruim 40.000 mensen hebben op het moment van publiceren van dit artikel de pagina 'geliked'. Zij laten zo weten de gepeste tiener te steunen. Patrick zelf heeft de pagina ook geliked en bedankt iedereen voor alle support.

'Niet verwacht'
De oprichter van de pagina is Kevin Scholman, die vroeger zelf ook is gepest. 'Mijn naam is Kevin Scholman. Ik heb dit initiatief genomen omdat ik het verschrikkelijk vind wat Patrick door heeft gemaakt, of nog steeds doormaakt. Ik ben vroeger ook verschrikkelijk gepest, en ben daar uiteindelijk keihard uit gekomen,' legt hij vandaag in een bericht uit.

'Ik hoop ook dat Patrick hier als een zelfverzekerde jongen uit komt, en er een dag komt dat hij al z'n pesters inclusief de directie van het Einstein lyceum in de ogen kan kijken, en kan zeggen "Mij maak je nooit meer klein!!!".'

'Ook ik had nooit verwacht dat deze pagina zo snel zou groeien. Ik ben daar heel erg blij mee, want er zijn al meer dan 20.000 mensen die achter Patrick staan, en opstaan tegen pesten!!' Namens Patrick en mij. Heel erg bedankt!!!'

Steun en actie
De pagina dient niet alleen om steun te betuigen. Facebookers roepen ook op om er met elkaar voor te zorgen dat pesten stopt. Andere gebruikers laten via een reactie weten dat ze ook gepest zijn en dat er hoop is voor Patrick.

'En terecht dat het zich snel verspreid. Geen een kind verdient het om gepest te worden of zo behandeld te worden! Wanneer leren we onze jeugd en elkaar nou eens dat dit niet kan,' schrijft Chantal.

'Heel erg geraakt door deze uitzending. Echt onbegrijpelijk dat de directie van deze school dit kind met zijn ouders zo in de kou laat staan! Schandalig! Wel meteen duidelijk dat je op deze school zeker niet moet wezen!!', meldt Jacoline.

'Ik ben zelf ook jaren gepest en ik weet hoe het is. Het brengt schade aan voor de rest van je leven. Ik heb ook een vorm van autisme, waar ik helaas twee jaar geleden pas achter ben gekomen. Ik had het graag eerder geweten,' zo begint Sieta haar verhaal. Ze sluit af met: 'Jij bent nog jong Patrick, en ik hoop dat je op je nieuwe school wel de jeugd krijgt die je verdiend. Het is geweldig om te zien hoeveel support je krijgt vanuit het hele land. Heel veel geluk, dat verdien je!!!'

Ophef uitzending
Er was veel ophef voorafgaand en na de uitzending waarin Patrick was te zien. Het Einstein Lyceum wilde de aflevering over de 12-jarige gepeste leerling namelijk voorkomen, omdat hiervoor verborgen camerabeelden zijn gemaakt. De rechtbank in Lelystad besloot uitendelijk in een kort geding dat de school mede namens de ouders van de leerlingen had aangespannen, dat de uitzending niet vertoond mocht worden. RTL zond de al veel besproken aflevering afgelopen maandag wel uit, maar zonder de geheime beelden.

Mensen spraken na de uitzending vol afschuw over de school. Daarin werd niet getoond, maar wel verteld dat op de geheime beelden te zien was dat Patrick werd gepest, geschrapt moesten worden. Ook zou de 12-jarige Patrick, die een vorm van autisme heeft, de klas niet meer inmogen en moest hij toetsen maken in een apart kamertje.

Doffer en nukkig
De jongen en zijn ouders deden hun verhaal ook aan het AD. Moeder Evelien en vader Marcel willen uitleggen waarom ze met het RTL-programma Project P. in zee gingen. Ze vertelden over hun wanhoop en over hoe de blik in de ogen van hun zoon de laatste maanden steeds doffer was. Hij werd nukkig. Deed ineens lelijk tegen z'n broertjes. Durfde niet meer alleen thuis te zijn, of naar bed te gaan. Was soms ineens geprikkeld, zelfs bozig. Alles, door dat pesten.

Moeder Evelien met haperende stem: 'Ik dacht: straks vind ik ineens een briefje. 'Bedankt mam, voor de mooie jaren'. En dat hij er dan een eind aan had gemaakt. Die gedachte was de druppel.'

Ouders verantwoordelijk
De directie zou tegen de kinderen hebben gezegd dat Patrick en zijn ouders verantwoordelijk zijn voor de onrust en niet RTL. Dit alles schoot bij veel kijkers in het verkeerde keelgat. Volgens velen heeft de school zich door de uitzending belachelijk gemaakt en moet deze de deuren sluiten.

Bij alleen woedende reacties op social media bleef het niet. Het telefoonnummer van de directeur is via internet verspreid waardoor hij continu wordt lastiggevallen. Ook is het pand in de nacht van maandag op dinsdag beklad met leuzen als 'Fuck Einstein' en 'NSB'ers.

'Dat is natuurlijk onwijs heftig. Wij hebben ook het idee dat RTL de feiten niet helemaal juist heeft weergegeven. Patrick heeft de rol van het slachtoffer, Dennis Weening de rol van redder en voor ons als school blijft de rol van dader over. Dat is niet terecht,' reageerde Petra Verheij, voorlichter van de school. 

Volgens haar heeft de school er alles aan gedaan om mee te werken en op te komen voor Patrick. 'We waren in gesprek over een oplossing, pas toen er met een verborgen camera werd gewerkt, trokken wij aan de bel.'

Andere school
In totaal keken 500.000 mensen naar de veelbesproken vierde uitzending van het pestprogramma Project P op RTL5. De overige drie afleveringen van de reeks zijn door de zender geschrapt.

De moeder van Patrick en het Einstein lyceum lieten weten een andere school voor Patrick te zoeken, in de tussentijd volgt de tiener na een korte afwezigheid weer lessen op het Einstein Lyceum.