Volledig scherm
Een stierslang. © Regio 15

Stierslang rukt op in Nederlandse duinen

Diverse wandelaars zijn afgelopen maand in de duinen bij Wassenaar opgeschrikt door Noord-Amerikaanse stierslangen. Het exotische reptiel komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar vestigt zich nu mogelijk definitief in het duingebied ten noorden van Den Haag.

Afgelopen weekend was het raak bij de Haagsche Golf en Countryclub in Wassenaar. Daar vonden golfers een stierslang (Pituophis catenifer) van ruim een meter lang. Het reptiel, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika werd afgelopen weken regelmatig aangetroffen in het gebied tussen Scheveningen en Lisse. Walter Getreuer van Reptielenzoo Serpo in Rijswijk kreeg er al drie binnen.

Volgens Getreuer is de kans aanwezig dat er in september ook jonge stierslangen door de duinen glijden. Het klimaat is er in ieder geval warm genoeg voor. ,,De eieren van een stierslang moeten zestig dagen lang op minstens 27 graden worden gehouden. Bijvoorbeeld in een broeierige hoop bladeren is dat zeker te bereiken'', stelt hij.

Wees niet bang

Wie een stierslang tegenkomt, hoeft volgens de slangenkenner niet bang te zijn. De Amerikaanse stierslang is met zijn twee meter namelijk wel indrukwekkend, maar niet giftig. Alleen wanneer hij wordt lastig gevallen, kan de slang indrukwekkend uit de hoek komen. Het dier blaast vervaarlijk en doet schijnaanvallen. ,,Pest zo'n slang dus nooit en probeer hem ook niet op te pakken'', is het advies van Getreuer. Mensen die een exotische slang tegenkomen kunnen dit het beste melden bij RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen.

RAVON heeft een onderzoek ingesteld naar de opmars van de stierslang in Nederland. ,,Het is niet mogelijk om met zekerheid te zeggen dat de slangen zich succesvol gaan voortplanten, maar de vele meldingen zijn zeker opvallend te noemen'', aldus projectleider Richard Struijk. RAVON kijkt bovendien ook naar de invloed van het reptiel op de omgeving. Zo kunnen buizerds en vossen de dupe zijn van de komst van het reptiel naar het duingebied. Zij leven namelijk net zoals de Amerikaanse stierslang van muizen, vogels en kleine ratten. 

Het zou niet de eerste keer zijn dat een exotische slangensoort zich vestigt in Nederland. Bij het Drentse Eelde komt al twintig jaar de Russische Rattenslang voor, nadat onbekenden verschillende exemplaren hadden gedumpt in het gebied. Vermoed wordt dat ook de stierslangen door een terrariumhouder in de duinen zijn losgelaten, nadat hij genoeg van de dieren had gekregen.

Volledig scherm
Een medewerker van de dierenambulance haalde de stierslang die gevonden werd op de golfbaan in Wassenaar op. Het dier verblijft nu in reptielenhuis Serpo in Rijswijk. © Jos van Leeuwen