Volledig scherm
Geert Wilders © anp

Stijgende lijn in peiling voor PVV en PvdA

Het gat tussen de PVV en de VVD groeit in de meest recente peiling van Kantar TNS (voorheen TNS NIPO). De partij van Geert Wilders wint ten opzichte van de vorige peiling een zetel en komt uit op 36 zetels, de VVD verliest er twee en houdt er 23 over. De PvdA groeit maar liefst vier zetels.

Rechts blijft dominant. De PVV en VVD zijn met afstand de grootste in de peiling, alle andere partijen moeten het met aanzienlijk minder doen. Grote winnaar bij de rest is de PvdA, die van zeven naar elf zetels groeit. D66, CDA, SP, GroenLinks en 50PLUS zouden volgens Kantar allemaal op dertien zetels uitkomen.

Asscher
De stijgende lijn voor de PvdA lijkt vooralsnog niet aan de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher toe te schrijven. Wel gaven de ondervraagden hem een beter cijfer dan de gewezen leider Diederik Samsom de afgelopen jaren kreeg. Asscher krijgt gemiddeld een 5,5, grofweg hetzelfde als D66-leider Pechtold en premier Mark Rutte. Alleen GroenLinks-voorman Jesse Klaver doet het met een 6,0 beter.

Rutte wordt door de ondervraagden nog steeds als de meest geschikte premier gezien. Wilders neemt op deze lijst de tweede plek in en Pechtold maakt de top 3 compleet.

DENK, Voor Nederland, Forum voor Democratie en de Piratenpartij komen alle nog tekort voor een of meer zetels. Voor Nieuwe Wegen van het afgescheiden PvdA-lid Jacques Monasch en GeenPeil lijkt een plek in de Kamer voorlopig nog verder weg.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’