Volledig scherm
PREMIUM
Scholieren van het Dalton die gaan staken voor het klimaat © Frank Jansen

Stijn (17) organiseert klimaatstaking: ‘Het mag geen GroenLinks-dag worden’

InterviewHet brein achter de schoolstaking voor het klimaat in Den Haag is vwo-leerling Stijn Warmenhoven (17). De milieubeweging heeft ‘alleen een duwtje gegeven’, zegt hij. ,,Het mag geen GroenLinks-staking worden.’’

Vorig jaar legde Stijn Warmenhoven (17) zijn eigen school al eens plat met een staking. Toen ging het om een vrije vrijdag na Hemelvaart. De landelijke scholierenstaking van vandaag, waar hij de drijvende kracht achter is, draait om iets groters: het klimaat.

,,De regering verzuimt actie te ondernemen, dus verzuimen wij naar school te gaan’’, zegt de Haagse vwo-leerling. Hij kwam drie weken geleden op het idee toen hij op tv zag hoeveel scholieren in België voor het klimaat de straat op gingen.

Op zijn eigen school stuurde hij een Whatsappje rond: wie heeft zin om zoiets ook in Nederland te organiseren? Daar kwam een groepje leerlingen op af. Zo werd in de kantine van het Dalton Den Haag de actiebeweging Youth For Climate Nederland gevormd.

Van school komt voor het twaalfkoppige actiecomité sindsdien weinig meer terecht. Afgelopen weken waren ze razend druk met de organisatie: overleg met de gemeente, campagnevoeren op sociale media, interviewverzoeken. Leerlingen van andere scholen boden spontaan hun hulp aan. Zo bouwde een 15-jarige scholier uit Haren een gelikte website voor de beweging. 

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”