Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Stiptheidsacties op vliegvelden Rotterdam en Eindhoven

De marechaussee gaat vanaf 4 augustus op de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam beginnen met stiptheidsacties. De vakbonden van defensiepersoneel hebben ze hiertoe opgeroepen. De marechaussees zullen de wet- en regelgeving voor bijvoorbeeld paspoortcontrole zo strikt naleven, dat het lange wachtrijen kan opleveren. 

Schiphol blijft vooralsnog buiten de actie, maar daar worden wel flyers uitgedeeld aan passagiers door defensiemedewerkers. Deze flyers worden ook uitgedeeld in Eindhoven en Rotterdam. 

De actie maakt onderdeel uit van een lang en slopend conflict over de cao van Defensie. Onderhandelingen hierover zitten muurvast. Onder anderen gebrek aan munitie en verouderd materieel zijn zorgen die spelen binnen de vakbonden en defensiemedewerkers. De bonden hopen met de acties de vastgelopen cao-besprekingen weer vlot te trekken. Hennis zei vorige maand het conflict nog op te willen lossen voordat een nieuw kabinet aantreedt.

Donderdag staat ook de actie 'Vrije Vogel' op het programma. Verkeersovertredingen zullen dan niet worden bestraft. In plaats daarvan zullen marechaussees 'waarschuwingsbonnen' uitdelen.

Kritiek

Quote

De onvrede bij het de­fen­sie­per­so­neel zit diep.

Vakbonden Defensie

Het ministerie deed in april een eindbod, dat is verworpen door de overgrote meerderheid (90 procent) van de vakbondsleden. ,,De onvrede bij het defensiepersoneel zit diep. De jarenlange bezuinigingen en reorganisaties, de personeelstekorten die daarvan het gevolg zijn en het voortdurende beroep dat de politiek doet op de loyaliteit en flexibiliteit van het personeel hebben hen uitgeput", schrijven de vakbonden in een persbericht.

De vakbonden willen onder anderen een substantiële inkomensverbetering, een realistische ontslagleeftijd en een verbetering van het flexibele personeelsbeleid. Het merendeel van de militairen heeft nu een tijdelijk contract. 

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
42418 stemmen