Volledig scherm
© ANP XTRA

'Stop leegzuigen van Hollandse ondernemingen'

Regeringspartij PvdA bindt de strijd aan met hedgefondsen die bedrijven als HEMA opkopen en volhangen met schulden. De regelgeving moet naar Duits voorbeeld flink worden aangescherpt, stelt financieel woordvoerder Henk Nijboer.

Quote

Aan het 'sprinkha­nen­ge­drag' van hedgefond­sen moet snel een einde komen.

Henk Nijboer, woordvoerder financiën PvdA

Aanleiding voor nieuwe wetgeving vormt het echec rond Estro, de grootste kinderopvangaanbieder in ons land. Het bedrijf ging vorig jaar failliet onder bewind van durfinvesteerders Bayside en KKR.

,,Het kan niet zo zijn dat bedrijven die een essentieel onderdeel van de economie vormen ,zoals kinderopvang, worden kaalgeplukt," stelt Henk Nijboer, financieel-specialist van de PvdA. ,,Ik wil een einde aan dit sprinkhanengedrag. Het was de eigenaren niet om kwalitatief goede kinderopvang te doen, maar om de panden, het vastgoed van Estro." 

Nijboer wijst verder op de financiële problemen bij warenhuis HEMA, de al jaren verlieslatende afvalverwerker Van Gansewinkel en dagblad NRC Handelsblad. ,,Eigenaren Egeria en Derk Sauer keerden zich zomaar een 'superdividend' van 12,5 miljoen euro uit. Dat gaat ten koste van de kwaliteitsjournalistiek in Nederland." 

Bestuurdersaansprakelijkheid
De PvdA wil daarom dat bedrijven na overnames niet langer kunnen worden volgehangen met leningen. Er moet ook vermogen worden ingebracht. Het uitkeren van superdividenden zoals bij NRC dient beperkt te worden. Dividenden mogen verder niet meer met leningen worden gefinancierd. ,,Tenslotte wil ik kijken naar de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders," zegt Nijboer. ,,Zo kun je later betrokkenen ter verantwoording roepen." 

Regeringspartij PvdA wil op korte termijn een hoorzitting organiseren in de Tweede Kamer over deze vier voorstellen. ,,Ik wil hedgefondsen, banken, toezichthouders en experts hier over uitnodigen," zegt Nijboer. In samenwerking met minister Dijsselbloem (Financiën) moet dat vervolgens snel leiden tot scherpere wetgeving.

Het is al de tweede keer in tien jaar dat politiek Den Haag de strijd met opkoopfondsen aanbindt. In 2007 organiseerde de Tweede Kamer al een hoorzitting, toen onder aanvoering van SP-kamerlid Ewout Irrgang. Aanleiding was toen de al dan niet kwalijke rol van hedgefondsen bij ABN Amro, Stork en krantenuitgever PCM. Onder meer ex ABN-topman Jan Kalff draafde toen op.

Volledig scherm
© ANP

Verhitte debatten
Uiteindelijk kwam er weinig terecht van scherpere regels. Uit onderzoek  van de Erasmus universiteit in opdracht van PvdA-minister Wouter Bos bleek dat de schade door durfinvesteerders meeviel. ,,Het beeld dat bedrijven na private equity overnames slechter presteren, is gebaseerd op zeldzame gevallen. Er is geen reden tot paniek," concludeerde Bos in 2007. Dit leidde weer tot kritiek op het onderzoek en verhitte debatten. 

Uiteindelijk scherpte CDA-minister De Jager het toezicht door de Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) op hedgefondsen in 2012 aan. Daar bleef het bij, ook al doordat het kabinet viel.

Ethisch handelen
Volgens Nijboer is een nieuwe poging hoognodig. ,,Ik ben niet tegen durfinvesteerders, maar dit soort excessen rond oer-Hollandse bedrijven moeten echt voorbij zijn." Hij wijst er op dat private equity fondsen nauwelijks belasting hoeven te betalen. ,,Vreemd vermogen is aftrekbaar, ze genieten dus een maximaal belastingvoordeel. Dat schept verplichtingen, vind ik" 

Het is bepaald niet de eerste keer dat PvdA'er Nijboer de strijd aanbindt met de financiële sector. De PvdA'er heeft van ethisch handelende bedrijven en bankiers zijn speerpunt gemaakt. Hij voert en voerde al actie tegen belastingontwijking van multinationals, excessieve beloningen van bankiers en pleit voor hogere buffers voor banken en verzekeraars.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.