Volledig scherm
Wie stopt met een opleiding aan een particulier opleidingsinstituut moet hoge bedragen betalen © Guus Schoonewille

‘Stoppen met thuisstudie kost onterecht duizenden euro's’

Particuliere opleidingsinstituten zoals NCOI, Capabel en LOI overtreden de wet. Cursisten die stoppen met hun opleiding moeten onterecht toch duizenden euro's betalen voor lessen die ze niet meer volgen. De instituten zijn daar eerder door de rechter voor op de vingers getikt, maar toch blijven ze hoge bedragen eisen, meldt RTL Nieuws.

Jaarlijks beginnen tienduizenden Nederlanders aan zo'n studie, vaak naast hun werk. Als mensen eerder stoppen, moeten ze wel het complete studiegeld betalen. En dat terwijl meerdere rechtbanken en zelfs de Hoge Raad deze praktijk als 'onredelijk' hebben bestempeld. Toch gaan de opleiders ermee door. Veel leerlingen zijn in de problemen gekomen omdat ze grote bedragen moesten betalen, aldus RTL Nieuws.

Spaargeld

Zo raakte de 26-jarige Romy uit Brabant al haar spaargeld kwijt en moest ze een extra baan nemen omdat ze na een halfjaar stopte met haar tweejarige mbo-studie bij NCOI. Ze moest het hele eerste jaar betalen via een naheffing van 3500 euro. ,,Ik ging hier tegenin, maar schijnbaar stond het in de zogeheten ‘kleine lettertjes’. Daardoor had ik geen andere keuze, dacht ik”, zegt Romy tegen RTL Nieuws.

ARAG Rechtsbijstand behandelt elk jaar ‘zeker tientallen tot honderden zaken’ van mensen die geld terug willen na het beëindigen van hun opleiding. ,,Daarmee is vaak winst te halen voor de consument”, stelt Esther Brouwer-Van Vliet van ARAG. Concurrent DAS stelt elk jaar ‘ongeveer 20’ van dit soort gevallen te behandelen. Beide bedrijven wijzen erop dat slechts een klein deel van alle leerlingen het juridische gevecht aangaat met hun opleider.

Bescherming

Veel mensen denken dat ze gebonden zijn aan de strenge voorwaarden van de opleiders. Maar de wet biedt bescherming aan consumenten, waardoor je ook weer van die voorwaarden af kunt. NCOI, een van de grootste opleiders van Nederland, laat aan RTL Nieuws weten dat zij de voorwaarden hanteert zoals opgesteld door brancheorganisatie NRTO.

,,Als lid van de NRTO zijn wij verplicht deze voorwaarden aan te houden. Wij zien dan ook geen reden deze voorwaarden aan te passen. Studenten die het hier niet mee eens zijn, kunnen bij ons een klacht indienen die wij dan serieus zullen bekijken.” NCOI ontkent verder klanten te misleiden. ,,Onze missie is om mensen te helpen bij het leven lang ontwikkelen.”