Volledig scherm
Veel automobilisten verkozen stilstaan op de vluchtstrook van de A50 bij Ravenstein eerder dit jaar boven doorrijden bij noodweer. © Rijkswaterstaat

Stoppen op de vluchtstrook tijdens noodweer, mag dat eigenlijk wel?

Op weg naar hun werk werden veel Nederlanders vanochtend verrast door hevige buien, die het zicht flink belemmerden. Op snelwegen zag je, zoals wel vaker, automobilisten stilstaan op de vluchtstrook, wachtend tot de bui was overgewaaid. Maar mag dat eigenlijk wel?

Rijkswaterstaat zegt dat het begrijpelijk is dat automobilisten niet door willen rijden als een wolkbreuk ervoor zorgt dat het zicht ernstig wordt beperkt. ,,Maar het stilstaan op de vluchtstrook is erg gevaarlijk.''

Het is zelfs zo gevaarlijk, dat stilstaan afgeraden wordt: ,,Door de regen is het zicht zo beperkt dat de automobilisten die daar staan pas laat worden opgemerkt.'' Daarnaast zegt Rijkswaterstaat dat mensen die naar de vluchtstrook komen helemaal niet verwachten dat er al iemand staat.

Noodsituatie

Volledig scherm
© ANP

Rijkswaterstaat laat eigenlijk het antwoord in het midden op de vraag of het nou wel of níet mag. ,,Een vluchtstrook is voor een noodsituatie, die is normaal gesproken voor iedereen anders. Al is het met de hevige regen wel erg duidelijk dat mensen hier vinden dat dit een noodsituatie is.'' Normaal gesproken moet je uitstappen en achter de reling wachten, 'maar we snappen dat mensen dat hier niet doen'.

Gevaarlijk blijft het dus wel, maar deze stilstaande automobilisten hoeven niet te rekenen op een boete van 230 euro. In dit geval zal de politie waarschijnlijk niet gaan handhaven.

Gewoon rustig doorrijden, met veel afstand tussen de auto's. En als je wilt stoppen? ,,Doe dat dan op een plek waar dat wel mag, zoals een parkeerplaats. Of neem de eerstvolgende afrit.''

Het slechte weer zorgt voor problemen tijdens de ochtendspits. Vooral op de A12, van Den Haag naar Utrecht, staat een lange file.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.