Vijf personen die een visum kregen ondanks dat ze gesignaleerd stonden, werden aan de grens tegengehouden door de Koninklijke Marechaussee.
Volledig scherm
Vijf personen die een visum kregen ondanks dat ze gesignaleerd stonden, werden aan de grens tegengehouden door de Koninklijke Marechaussee. © Shutterstock

Storing bij checken visumaanvragen: onterecht visa verstrekt aan criminelen

Door een ‘storing’ in de software waarmee visumaanvragen worden gecontroleerd, hebben zestien personen onterecht een visum voor Nederland gekregen. Onder hen negen aanvragers die gesignaleerd stonden wegens criminaliteit of tot ongewenste vreemdeling waren verklaard.

Dat meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. De onterechte visa werden volgens hem verstrekt in de periode van 26 maart tot 24 mei dit jaar. Van negen aanvragers werd het onterecht verstrekte visum ‘met kennisgeving’ ingetrokken, schrijft de minister in zijn brief die in het bezit is van onze redactie.

‘Deze personen stonden gesignaleerd wegens veelvoorkomende criminaliteit waaronder inbraak, verkeerswetovertreding, overtredingen van de Opiumwet, ongewenstverklaringen vanwege illegaal verblijf of medeplichtigheid aan illegale binnenkomst van een persoon.’

De politie zal volgens Grapperhaus actief controleren of de personen op de in hun visumaanvraag opgegeven adressen verblijven. Indien ze worden aangetroffen, dan wordt de reguliere werkwijze ten aanzien van ongewenste vreemdelingen gehanteerd. ‘Het kan overigens goed zijn dat deze personen nog niet het Schengengebied in zijn gereisd’’, aldus de bewindsman.

KMAR

Van twee personen werd het onterecht verstrekte visum volgens hem ingetrokken voordat gereisd zou worden. ‘Vijf personen zijn bij de grensdoorlaatpost verschenen en daarbij is door de Koninklijke Marechaussee opvolging gegeven aan de signalering.’

Wat Grapperhaus met dat laatste bedoelt, is onduidelijk. Volgens de Koninklijke Marechaussee (KMAR) kan ‘opvolging geven aan signalering’ betekenen dat iemand is aangehouden, maar ook dat hem of haar de toegang tot ons land werd geweigerd. ‘Dat hangt af van de casus en van de reden voor de signalering’, zegt een woordvoerster. Het gebeurt volgens haar wel vaker dat mensen met een signalering worden opgepakt.

No-hit melding

De ‘verstoring’ bij de controle van visumaanvragen deed zich volgens Grapperhaus voor bij ‘bevragingen’ vanuit het visumaanvraagverwerkingssysteem (NVIS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het Schengeninformatiesysteem (SIS) en het Opsporingssysteem (OPS). Die gaven telkens een zogenoemde ‘no-hit melding’ (geen match met gesignaleerde personen). Dit als gevolg van een update in een softwareapplicatie van de politie, meer bepaald de Basisvoorziening Informatie-Integrale bevraging (BVI-IB). 

Grapperhaus: ‘Na ontdekking is deze verstoring hersteld en werd onderzoek gedaan naar de oorzaak. Deze bleek te liggen in een configuratiefout in een specifiek component dat de koppeling tussen het NVIS en het SIS en het OPS verzorgt. Deze configuratiefout is ondanks uitgevoerde testen niet aan het licht gekomen.’

Om het risico op nieuwe ‘verstoringen’ te voorkomen, wordt volgens de minister op korte termijn ‘geautomatiseerde monitoring’ gerealiseerd. In afwachting van die realisering zal de monitoring (controle) dagelijks met de hand plaatsvinden.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”