Agenten kunnen geen digitale bekeuringen meer uitschrijven als gevolg van een landelijke internetstoring bij de politie.
Volledig scherm
Agenten kunnen geen digitale bekeuringen meer uitschrijven als gevolg van een landelijke internetstoring bij de politie. © Robin Utrecht

Storing bij politie grotendeels voorbij

De grote internetstoring waarmee de politie te kampen kreeg, is grotendeels voorbij. Apps van de politie die aan het internetsysteem zijn verbonden, worden weer opgestart en beginnen weer te werken.

Verscheidene systemen waren helemaal onbereikbaar, waaronder de mobiele app op de politiemobieltjes waarmee agenten bekeuringen uitschrijven en persoonsgegevens kunnen controleren. Een woordvoerder van de politie zei dat ook dit systeem woensdagavond weer in de lucht zal zijn.

De problemen die dinsdag aan het eind van de dag begonnen hebben volgens de politie een interne technische oorzaak. ,,Waarschijnlijk houdt het verband met met een update die niet goed is uitgepakt.''

De storing betekende niet dat de politie haar werk niet kon doen. Bonnen werden bijvoorbeeld handmatig met pen en papier uitgeschreven.

De storing kwam boven op de gevolgen van de wereldwijde cyberaanval waardoor de website politie.nl minder goed werkt. Hier gaat het om een voorzorgsmaatregel om de site te beschermen, waardoor niet alle functies werken. Hierdoor komen mails en bijvoorbeeld aangiften ook pas later aan. Ze blijven 'hangen' totdat de veiligheidsmaatregelen weer worden opgeheven.

,,We zijn onthand”, bevestigde politiewoordvoerder Marten Schwandt eerder vandaag. Hij benadrukte dat agenten wel op straat actief zijn, maar dat dienders geen gebruik kunnen maken van hun technische hulpmiddelen. ,,We moeten nu creatief zijn. Het is niet zo dat agenten helemaal geen bonnen kunnen uitschrijven, het moet gewoon op de ouderwetse manier. Met pen en papier.” Agenten meldden evenwel aan deze krant dat zij geen beschikking meer hebben over papieren bonnen. ,,Het kan ook zonder bonnenboekje", reageert Schwandt.


Technisch probleem
De oorzaak van de storing: een ‘technisch probleem’ binnen de eigen ict van de politie. Het heeft niets te maken met de wereldwijde cyberaanval van gisteren, zegt de woordvoerder.

Als ‘voorzorgsmaatregel’ tegen de cyberaanval heeft de politie de eigen ict beveiligd, waardoor onder meer de website politie.nl niet goed functioneert. Het gevolg is dat digitale aangiftes mogelijk veel later bij de politie binnenkomen. Het is nog onbekend hoe lang de problemen gaan duren.