Volledig scherm
Schiphol International Airport © REUTERS

Storing Schiphol eindelijk verholpen

Op Schiphol is het vliegverkeer dinsdagmiddag weer hervat. Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is de kabel hersteld die maandag tijdens graafwerkzaamheden zwaar beschadigd raakte. Daardoor kampte de luchthaven met vertragingen.

,,Er wordt samen met luchthaven Schiphol grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak en hoe herhaling in de toekomst te voorkomen is'', zegt de luchtverkeersleiding in een verklaring. ,,Om de veiligheid te waarborgen werd minder vliegverkeer per uur afgehandeld. Dat heeft helaas tot hinder voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen geleid.''

Graafwerkzaamheden 

De storing ontstond gisteren. De oorzaak is een breuk in een kabel buiten het gebouw van de luchtverkeersleiding. Die raakte beschadigd bij graafwerkzaamheden. 

Zeker honderd uitgaande vluchten liepen gisteren vertraging op. Ook tientallen inkomende vluchten arriveerden later op de luchthaven. Vandaag liepen alleen nog inkomende vluchten vertraging op. Uitgaande vluchten vertrekken wel volgens schema. ,,Normaal landen er 34 vluchten per uur per baan, nu zijn dat er dertig'', meldde een woordvoerder eerder op de dinsdag. 

Er is geen reden om aan te nemen dat de huidige storing iets te maken heeft met de storing op 15 augustus, verklaart de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Die dag lag het vliegverkeer ongeveer een uur plat. Toen lag het communicatiesysteem eruit en vielen de verkeersleiders terug op het back-upsysteem, waar nu problemen mee zijn.

De storing heeft ook geen relatie met de toekomstige torenverbouwing. ,,Het verhelpen van de storing heeft de hoogst mogelijke prioriteit. Helaas is het nog niet duidelijk hoelang het gaat duren voordat de storing is verholpen'', schrijft de luchtverkeersleiding.