Geen rijen in Efteling.
Volledig scherm
Geen rijen in Efteling. © Maartje Jansen

Storm Ciara kende ook winnaars: ‘Bij de volgende zit ik weer in de Efteling!’

Storm Ciara veroorzaakte schade en ongelukken en zorgde voor afgelaste evenementen, maar er waren ook mensen die ervan genoten. Tv-zenders hadden een bijzonder goede avond en voor meteorologen zijn dit ronduit fantastische dagen. Maar ook als Efteling-bezoeker zat je goed. ,,Nergens stonden rijen, dat is toch genieten.”

Op het moment dat Ciara over ons land trok, werd afgeraden de straat op te gaan als dat niet hoefde. Aan die oproep werd in Nederland massaal gehoor aangegeven. Het lijkt erop dat de meesten braaf voor de televisie zijn gekropen, dat kun je in ieder geval uit de kijkcijfers afleiden. In vergelijking met vorige week keken er bijvoorbeeld zo’n één miljoen mensen meer naar het Achtuurjournaal, ruim 750.000 mensen meer naar RTL Nieuws van 19.30 uur en bijna een half miljoen meer naar Studio Sport. Dat kan bijna geen toeval zijn.

Géén rijen 

Maar er gingen ook juist mensen naar buiten om te profiteren van de storm, zoals Efteling-bezoeker Maartje Jansen. ,,Samen met mijn broertje ga ik wel vaker spontaan naar het pretpark. We wisten nu bijna zeker dat het niet druk zou zijn, dus zijn we juist gegaan. Alleen dat het zó uitgestorven zou zijn, had ik ook weer niet verwacht. Er stonden denk ik in totaal niet meer dan honderd auto’s op de parkeerplaats.”   

Volgens Jansen is het een echte aanrader. ,,We hebben nauwelijks last gehad van het weer, alleen de grote achtbanen als de Python, Baron en Joris en de Draak gingen aan het eind van de middag dicht. Ik vond het echt wel bijzonder om mee te maken. We konden overal zo vaak in als we wilden en zaten ook regelmatig alleen met z'n tweeën in een karretje. Bij de volgende storm gaan we sowieso weer!”

Stormkriebels

Het hart van Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza, gaat bij dit soort noodweer ook sneller kloppen. ,,Zeker in de aanloop naar zo’n storm begint het te kriebelen. Je wilt iedereen zo goed mogelijk informeren, zodat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden. Veel mensen denken in eerste instantie vaak dat het bangmakerij is, zeker als je al dagen van tevoren een waarschuwing afgeeft. Maar wij vinden het belangrijk om tijdig een signaal af te geven om mensen langzaam voor te bereiden. Uiteindelijk hoop je dat ze naar hun gezonde verstand luisteren en naar je advies handelen.”

Klaassen geniet enorm van heftige weersomstandigheden. ,,Voor een meteoroloog zijn dit de mooiste weekenden. Jij moet zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt, en als dat lukt krijg je zó’n adrenalinekick.’’
Hij kijkt met een goed gevoel terug op afgelopen weekend. ,,Er zijn geen grote ongelukken gebeurd en de meeste mensen hebben inderdaad geluisterd naar ons advies.” 

  1. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’
    waterverbruik explodeert

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”