Storm Dennis eist twee levens aan Engelse kust, KNMI geeft code geel af

VIDEOVoor de kust van het Britse graafschap Kent zijn twee mensen om het leven gekomen door storm Dennis. De storm nadert ons land in hoog tempo, maar hij lijkt een stuk minder heftig te worden dan Ciara. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor zaterdagavond en zondag. 

Volgens de Britse nieuwszender Sky raakte een jongen in de problemen op het water van Herne Bay, in de buurt van Canterbury. Het gaat mogelijk om een surfer. Een Maltezer tanker zond aan het begin van de dag een alarmsignaal uit omdat er een man overboord zou zijn geslagen. De lichamen van beide slachtoffers zijn geborgen.

Weerman Wilfred Jansen verwacht voor Nederland zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. ,,En het wordt extreem zacht, met temperaturen tussen de 12 en 17 graden’’, voorspelt Jansen. Het KNMI heeft voor zaterdagavond en zondag code geel afgegeven.

Zondag begint grijs en nat. ,,Het gaat overal in het land flink plenzen, maar er zijn ook lange droge perioden’’, zegt Jansen. Landinwaarts waait het stevig, maar terwijl Dennis de Britse Eilanden er stevig van langs gaf, wordt het bij ons niet meer dan een onstuimige dag. Jansen: ,,We verwachten landinwaarts windkracht 6 à 7. Pal aan zee kan de wind nog wel enige tijd stormkracht bereiken.’’

Record

Op de meeste plaatsen ligt de temperatuur tussen 12 en 17 graden. Jansen: ,,Dat zijn recordwaarden voor 16 februari. Het wordt bijzonder warm voor de tijd van het jaar.’’ De weerman verwacht dat het record in De Bilt zelfs gaat sneuvelen. ,,Daarvoor moet het tenminste 13,4 graden worden. Het lijkt erop dat we dat gaan halen.’’  In het zuidoosten wordt het record pas verbroken als de thermometer  17,2 graden aantikt.

De dagen na Ciara was het in ons land nog steeds tumultueus. Gaat Dennis hetzelfde doen? ,,Het blijft stevig doorwaaien op maandag. Maar de laatste stuiptrekkingen van Dennis zullen niet zo hevig zijn als die van Ciara.’’  Vanaf dinsdag wordt het beter. De wind neemt verder in kracht af en er valt ook minder regen.

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land.

Dennis komt eraan, maar is een minder krachtige storm dan Ciara.
Volledig scherm
Dennis komt eraan, maar is een minder krachtige storm dan Ciara. © EPA