Volledig scherm
2018-01-03 08:58:48 BERKEL EN RODENRIJS - Dakpannen zijn van huizen gewaaid door de storm. ANP ROBIN UTRECHT © ANP

Storm leidt tot schade en overlast

Het jaar is net een paar dagen oud maar de eerste storm is al een feit. Tussen 09.00 en 10.00 uur werd in IJmuiden en op Texel en Vlieland gemiddeld windkracht 9 gemeten en de komende uren neemt de wind nog in kracht toe.

Volledig scherm
Bomen zijn omgewaaid door de storm. © ANP

Aan het einde van de ochtend en het begin van de middag komt het in het noordwestelijk kustgebied tot een zware westerstorm met windkracht 10 te staan. Het KNMI heeft voor Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied code oranje afgegeven en waarschuwt voor (zeer) zware windstoten, aan zee tot mogelijk 130 kilometer per uur.

Afgelopen nacht werden er ook al flinke uitschieters gemeten, zoals een windstoot van 141 kilometer per uur in Vlissingen. Aan het eind van de middag en in de avond neemt de wind langzaam af, aldus het KNMI.

Riskant

Volledig scherm
Dakpannen zijn van huizen gewaaid door de storm. © ANP

De storm heeft op verschillende plaatsen tot overlast geleid. Zo bleef er in de ochtendspits water staan op de snelweg A20 bij Rotterdam en op de A28 bij Groningen. Ook vielen op verscheidene plaatsen bomen op de weg.

Tot 13.00 uur rijden er geen intercitytreinen tussen Dordrecht en Breda. Ook rijden er tot dat tijdstip geen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda. Het is voor de treinen te riskant om in een vliegende storm over de Moerdijkbrug te rijden.

De storm leidt ook tot hoge waterstanden langs de kust. In verband daarmee worden mogelijk de Oosterscheldekering, de Maeslantkering en de Hollandsche IJsselkering gesloten.

Op verschillende plaatsen wordt stormschade gemeld, onder mee in Rotterdam en omgeving. In Berkel en Rodenrijs waaiden dakpannen van daken en viel een deel van een zijgevel op straat. In de regio Utrecht waren ook tientallen meldingen van stormschade.