Volledig scherm
In enkele straten in Tilburg-West richtte de storm een grote ravage aan © ANP

Storm zorgt vooral in regio Rotterdam voor overlast

De storm die over het land trekt, heeft vooral in de regio Rotterdam voor overlast gezorgd. Door de hoge waterstanden zijn vannacht op verschillende plekken kades en straten onder water gelopen. Het gaat vooral om twee wijken in Rotterdam en delen van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Volgens rijnmondveilig.nl, een informatieplatform van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, wordt voorlopig nog niet begonnen met het leegpompen van kelders. Pas als de waterstand zakt, heeft dat zin, meldt de veiligheidsregio. De verwachting is dat er rond 6 uur kan worden begonnen met pompen. De brandweer zet daarvoor extra mensen in.

Gratis zandzakken
De gemeente Dordrecht meldt dat hoge waterstanden gevolgen kunnen hebben voor delen van het historisch havengebied. Bewoners en ondernemers worden geadviseerd om zich voor te bereiden op hoogwater. De gemeente deelt gratis zandzakken uit.

De eerste najaarsstorm van dit jaar heeft ook op het water problemen veroorzaakt. De schuiven van de Oosterscheldekering werden dinsdagavond gesloten vanwege de combinatie van storm en springtij, waardoor extra hoge waterstanden werden verwacht.

De waterstand liep rond half 2 vannacht op tot 3,04 meter boven NAP. Daarom werd besloten de Hollandsche IJsselkering bij Rotterdam te sluiten. De Maeslantkering bij de Nieuwe Waterweg bleef wel open.

Auto's weggesleept
Bij de pier van Holwerd, waar de veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog meren, moesten geparkeerde auto's worden weggesleept in verband met de storm. De auto's dreigden onder water te raken.

De eerste najaarsstorm was officieel een feit toen dinsdagmiddag in Hoek van Holland met een snelheid van 102 kilometer per uur windkracht 9 werd gemeten.

Volledig scherm
© anp

Ravage
In enkele straten in Tilburg-West richtte de storm een grote ravage aan. Ooggetuigen zeiden dat het leek alsof er een tornado door de straten was getrokken Zeker vier auto's zijn beschadigd geraakt door omgewaaide bomen. De dakbedekking is van een winkel gewaaid.

De KLM heeft wegens de najaarsstorm tien vluchten geannuleerd. Schiphol meldt dat de luchthaven vooralsnog weinig last heeft van de storm.

Treinverkeer gestremd
Blikseminslag leidde dinsdagavond rond half 9 tot een stremming van het treinverkeer tussen Baarn en Den Dolder. Het kostte de reizigers een uur extra reistijd. De verstoring duurt volgens de NS tot in de nacht van dinsdag op woensdag.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) heeft blikseminslag eveneens geleid tot afsluiting van de parallelbuis van de Leidsche Rijntunnel op de A2 bij Utrecht.

Door de extreem hoge waterstand zijn er woensdag minder afvaarten naar Texel, Vlieland en Terschelling. Rederij Teso vaart woensdagochtend van 06.00 tot 08.00 uur waarschijnlijk niet tussen Den Helder en Texel. Rederij Doeksen laat woensdag zeven afvaarten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling vervallen en vaart op andere tijden.