Volledig scherm

Straaljager neergestort bij vliegveld Leeuwarden

UpdateBij het Friese Bitgum is donderdag een straaljager van het type F-5E neergestort. De straaljager boorde zich naast een huis in de grond. Het gaat om een toestel van een Zwitsers stuntteam, dat tijdens een trainingsvlucht voor de Luchtmachtdagen een ander vliegtuig uit het team raakte. De piloot bracht zich met zijn schietstoel in veiligheid, maar raakte wel gewond aan beide enkels. Het tweede toestel zette met succes een noodlanding in.

Volledig scherm
Aldo Schellenberg

De straaljager is terechtgekomen in een vijver vlakbij een woonhuis in Bitgum, zo'n 10 kilometer van Leeuwarden. Het vliegtuig is in de lucht in botsing gekomen met een ander vliegtuig van het stuntteam, aldus de commandant van de Zwitserse luchtmacht Aldo Schellenberg tijdens een persconferentie. Hij wilde niet zeggen of het om een technisch mankement of een stuurfout ging. Volgens getuigen raakten de twee vliegtuigen elkaar toen het team met witte rook een groot hart wilde tekenen in de lucht.

De Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie beginnen in opdracht van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigcrash. Het Zwitserse team heeft naar eigen zeggen in 51 jaar geen ongeluk meegemaakt.

Kassencomplex
Bij zijn landing is de piloot met zijn schietstoel in een kassencomplex van een omwonende terechtgekomen. Hij is met een gebroken enkel en snijwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar maakt het naar omstandigheden goed, meldt de gemeente Menameradiel. De man kwam volgens de bedrijfsleider van de kas dwars door het dak van de glazen kas heen. Een medewerker van de kas zag de piloot vervolgens lopen, met zijn telefoon in de hand.

Het andere vliegtuig raakte lichtbeschadigd, maar kon wel doorvliegen. De piloot heeft 20 minuten rondgevlogen om zeker te weten dat hij veilig zou kunnen landen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is onderweg naar Bitgum voor verkennend onderzoek naar de neergestorte straaljager. 

Tekst loopt door onder de video.

Volledig scherm

Trainingsvlucht

Volledig scherm
Het gewonde tweede toestel keert terug met duidelijke schade aan de achterkant

Het toestel is van het Zwitserse team Patrouille Suisse, dat bestaat uit stuntvliegers van de Zwitserse luchtmacht. Het maakte vandaag trainingsvluchten boven Friesland voor de Luchtmachtdagen aankomend weekend op Vliegbasis Leeuwarden. Onder meer demonstraties van de stuntteams Belgische Red Devils en Patrouille de France staan ook op het programma.

De Zwitserse deelname aan de Luchtmachtdagen is gestaakt, aldus Schellenberg. De open dagen van de Koninklijke Luchtmacht gaan vrijdag en zaterdag wel gewoon door. Dat heeft burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden besloten. De burgemeester heeft vertrouwen in de  professionaliteit van de betrokken piloten. Bovendien vliegen de deelnemende toestellen, zoals gebruikelijk, niet boven het publiek tijdens de shows. Wat Crone betreft draait het uiteindelijk om 'een verantwoorde belangenafweging', al erkent hij dat er altijd iets fout kan gaan.

Volgens Denny Traas, de commandant van Vliegbasis Leeuwarden, maakt de piloot het naar omstandigheden goed. Traas zei dat er strenge veiligheidsprocedures zijn voor de vliegshows bij de Luchtmachtdagen. Deze regels zijn zowel voor als na de crash opgevolgd en er worden dan ook nu geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Hij benadrukte dat de overige stuntvliegers vrijdag en zaterdag niet boven het publiek mogen vliegen.

Volledig scherm
Een F-5 vertrekt vanaf de luchtmachtbasis in Leeuwarden

Patrouille Suisse

De Patrouille Suisse werd in 1964 opgericht en is een van de vier showteams van de luchtmacht van het Alpenland. De toestellen - met knalrode vleugels en het witte Zwitserse kruis bovenop - worden altijd gevlogen door piloten in actieve dienst, die de stuntshows naast hun reguliere taken uitvoeren. De showteams vliegen met verschillende soorten toestellen, waaronder de F-5E, waarvan er donderdag een neerstortte. Nederland heeft in het verleden ook met de F-5 gevlogen.  De toestellen werden echter verkocht aan Turkije. Acht van die oude Nederlandse kisten vliegen nu bij het Turkse demo-team Turkish Stars.

Volledig scherm
  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.