Volledig scherm
© Reuters

Straf voor jihadiste, maar niet terug naar cel

UpdateEen 23-jarige jihadiste uit Rotterdam is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, wegens deelname aan activiteiten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië. Omdat ze al zes maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft verdachte Melis A. niet terug naar de gevangenis.

De rechtbank in Rotterdam sprak haar vandaag vrij van het voorbereiden van terreurdaden. De straf is daarom lager dan de 2,5 jaar cel (waarvan tien maanden voorwaardelijk) die het Openbaar Ministerie (OM) tegen haar had geëist.

A. ging in augustus 2016 naar Turkije om van daaruit in het strijdgebied van Syrië te komen. Ze ging haar geradicaliseerde vriend achterna. Ze woonden enige tijd in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat. Daar kreeg ze een zoontje. Haar man sneuvelde bij een bombardement. 

Het OM stelde dat A. moet hebben geweten van de IS-terreur, omdat ze vlak om de hoek woonde bij het beruchte IS-plein waar mensen werden gemarteld. A. zei dat ze altijd de andere kant op ging, met haar vriendinnen daar. De rechtbank meent dat A. bewust naar IS-gebied is gegaan, maar niet om te strijden of samen met anderen terreurdaden te plegen. De jonge vrouw heeft wel een bijdrage geleverd aan IS met ondersteunende diensten, zoals de zorg voor man en kind, stelt de rechtbank.

Contactverbod

De Rotterdamse kon met hulp van haar vader, die haar in Syrië ging zoeken, uit een Koerdisch opvangkamp komen. Na veel gedoe, zo zaten ze ruim twee maanden vast in de cel in het Koerdisch-Iraakse Erbil, kwamen ze in juli in Nederland terug.

A. en haar vader toonden zich blij na de uitspraak. A.’s advocaat vindt het belangrijk dat zij is vrijgesproken van de voorbereiding van terreurdaden. Hij waardeert het dat de rechtbank ook belang hecht aan de herstellende band van A. met haar nu ruim 1,5 jaar oude zoontje. De komende drie jaar moet A. zich aan vele voorwaarden houden, zoals toezicht van de reclassering en een contactverbod met extremistische lieden.

Het is het vierde vonnis tegen een vrouwelijke Syriëganger, onder wie Laura H.