Straffen tot 6 jaar in zaak Urker drugskotter
De eigenaar en vier bemanningsleden van de Urker viskotter waarop vorig jaar zomer in Harlingen ruim 260 kilo cocaïne werd gevonden, hebben woensdag van de rechtbank in Amsterdam tot zes jaar cel opgelegd gekregen.
Delen per e-mail
Eén van hen stelt onder zware druk van Amsterdamse criminelen te hebben gestaan.
Johannes N., de eigenaar van de Urker viskotter Z181 die heeft bekend cocaïne te hebben gesmokkeld, kreeg 4 jaar cel. Dat is één jaar meer dan justitie tegen had geëist. N. werd betrapt toen zijn viskotter in juni 2017 de haven van Harlingen binnenliep.
Cocaïne
Er was 261 kilo cocaïne aan boord, dat even daarvoor door de bemanning uit zee was gevist, waar het eerder door andere smokkelaars aan een boei was vastgebonden.
Ook twee andere Urker vissers moeten de cel in voor hun, onderschikte, rol bij de smokkel. Zij hoorden 3,5 jaar en vijf jaar cel.
Een Pools bemanningslid, die zei niets van de smokkel te hebben geweten, moet 3 jaar de cel in. Een Montenegrijn, volgens justitie de contactpersoon tussen de kotter en de smokkelaars, kreeg de langste gevangenisstraf: zes jaar cel, overeenkomstig met de eis van justitie.
Amsterdamse criminelen
Justitie vermoedt dat de Urker vissers jarenlang voor Amsterdamse criminelen hebben gewerkt.
De zaak kwam als bijvangst aan het rollen doordat justitie inzicht kreeg in de versleutelde PGP-berichten van de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal F., nadat die in beeld was gekomen als organisator van de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R., in 2015 in Diemen.
Voor zijn aansturende rol bij die liquidatie heeft Naoufal F. inmiddels 18 jaar cel gekregen - al is hij in hoger beroep.
In de berichten bespreken Naoufal F. en zijn vermoede kompaan Muhammed S. (30) cocaïnesmokkel via Urk, zo denkt justitie. De vermoede opdrachtgevers van de cocaïnesmokkel, onder wie de Amstelvener S., moeten zich in een aparte strafzaak verantwoorden.
Bedreigd
Justitie gaat er vanuit dat de Urker visser Johannes N. door de Amsterdammers ernstig is bedreigd. Hij zei na zijn aanhouding tegen de recherche dat criminelen hem een foto van zijn dochter hadden laten zien.
Namen noemen wil hij niet: "Wat moet ik dán doen? De namen noemen? Dan ben ik misschien twee jaar eerder thuis, maar krijg ik een paar kogels door me heen," zei hij bij een eerdere zitting.
De rechtbank gelooft dat Johannes N. onder druk is gezet, maar begrijpt niet waarom hij zwichtte voor de druk, terwijl hij zegt dat hij bij eerdere bedreigingen niet door de knieën is gegaan.
N. stelt al sinds 2015 ernstig bedreigd te zijn. Omdat hij onvoldoende helderheid over de bedreigingen geeft, zegt de rechtbank geen reden te zien waarom de druk in 2017 te groot was geworden.
Verder lezen
De rechtszaak tegen de Urker vissers die voor de Amsterdamse criminelen Muhammed S. en Naoufal F. honderden kilo's cocaïne uit zee zouden hebben gevist, ging van start in maart. Hoe een avontuur uitliep op een drama.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
Laadpunt rukt op in parkeergarage
In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu, spreken demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) en de parkeerbranche vandaag af. In ongeveer twee derde van de garages is er nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden. -
Foutje: SGP adverteert met verkeerde verkiezingsdata
Lezers van de christelijke bladen Terdege en GezinsGids worden door een SGP-advertentie op het verkeerde been gezet. Daarin staat dat de verkiezingen op 17, 18 en 19 maart D.V. zijn. Deo volente, dat wel, als God het wil. Maar op die laatste twee dagen zouden zij voor een dichte deur staan: in werkelijkheid zijn de stembureaus open op 15, 16 en 17 maart.
-
Ineens werkt hij nergens meer: de app die waarschuwt voor parkeercontroleurs
De gemeenten Rotterdam, Utrecht en Leiden hebben het bedrijf Parkeerwekker gesommeerd te stoppen met de omstreden service die waarschuwt voor parkeercontroleurs. De startup geeft er gehoor aan, in afwachting van de uitspraak in hoger beroep over een eerder opgelegd verbod in Amsterdam. -
12
Wakker Dier krijgt ‘kippenvel’ van besluit AH over scharrelkip
Wakker Dier reageert lyrisch op het besluit van Albert Heijn om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. “Fantastisch nieuws” noemt de dierenrechtenorganisatie het. “Daar kregen wij wel even kippenvel van”, luidt het in een reactie op Facebook. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.