Volledig scherm
Frank Giltay © AD

'Strafontslag COR-baas politie wegens lange reeks misstanden'

UpdateDe oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC op basis van de twintig pagina's tellende vertrouwelijke ontslagbrief aan Giltay. De Nationale Politie kon het bericht vrijdagavond laat niet bevestigen. Ook de huidige COR-voorzitter kon niet op het bericht ingaan.

Giltay lag onder vuur omdat hij zich jarenlang als een zonnekoning gedroeg. Zo maakte hij 'snoepreisjes' en werd het budget van de ondernemingsraad, jaarlijks ruim een miljoen euro, er in een razend tempo doorheen gejaagd. Een reis in mei vorig jaar naar de Caraïben was de druppel voor zijn naaste collega's. Zij meldden zich bij korpschef Akerboom, die bekendmaakte dat de ondernemingsraad doorgelicht zou worden.

De commissie-Ruys die onderzoek deed naar de buitensporige uitgaven van de ondernemingsraad presenteert dinsdag 12 september haar rapport.

Volgens NRC is de disciplinaire straf al in juli schriftelijk aan Giltay gemeld door de nieuwe korpschef Erik Akerboom. In de ontslagbrief wordt volgens de krant een lange reeks misstanden beschreven. Zo declareerde Giltay 198 flessen prosecco en liet hij de facturen aanpassen. Ook maakte hij voor vele duizenden euro's misbruik van de creditcard die hem door de politie ter beschikking was gesteld.

Het rapport Ruys is al tien weken klaar, maar de presentatie werd uitgesteld omdat voormalig korpschef Gerard Bouman in de zomer een zware hartaanval kreeg. Bouman overleed op 31 juli. Giltay zou de vrije hand hebben gekregen van Bouman. De suggestie werd zelfs gewekt dat Bouman veel door de vingers zag in ruil voor Giltays steun.

Naar Giltay loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. In oktober moet duidelijk worden of het Openbaar Ministerie (OM) daadwerkelijk tot vervolging van Giltay overgaat.