Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Strandtent doneert omzet aan ALS-stichting na incident

De Bloemendaalse strandtent Parnassia doneert zondag de hele dagomzet aan de ALS-stichting. Dat meldt de eigenaar Hans Slewe op Facebook. De horecagelegenheid kwam in opspraak omdat het personeel een man met ALS zou hebben weggestuurd van het terras.

De Haarlemse schrijver en NRC-boekenrecensent Pieter Steinz bezocht maandag samen met zijn vrouw het strand van Bloemendaal. De vrouw wilde een duik in het water nemen en daarna op het terras van Parnassia iets drinken. De vrouw vroeg daarom een van de medewerkers of haar man alvast op het terras mocht plaatsnemen. Hij kan vanwege zijn ziekte niet eten of drinken en communiceert via een iPad. De medewerker vond het goed, zo vertelde Steinz' vrouw tegen RTV Noord-Holland.

'Kan niet praten'
Toen de vrouw terugkwam van het zwemmen, zag zij een andere medewerker bij haar man staan. Steinz was gevraagd of hij iets wilde drinken en kon niet reageren. Zijn vrouw probeerde de situatie uit te leggen, maar al snel raakte ook de strandtenteigenaar bij de discussie betrokken.

,,Hij zei dat mijn man daar niet zomaar kon gaan zitten zonder iets te bestellen", vertelt de vrouw. ,,Maar mijn man is ernstig ziek en kán niet eten of drinken. Toen de eigenaar begon over het feit dat mijn man 'niet eens kan praten' en dat hij 'wel wil weten wie hij op zijn terras heeft', werd ik heel erg boos.''

Parnassia-eigenaar Hans Slewe gaf zaterdagmiddag telefonisch aan dat het een miscommunicatie betrof. Slewe baalt van de situatie. Na een stormvloed van kritiek besloot hij contact te zoeken met Steinz. Hij schrijft op de facebookpagina van de strandtent: ,,We bieden onze welgemeende excuses aan en nodigen de familie uit om spoedig bij ons langs komen om te genieten van ons terras en uitzicht op zee. We hebben besloten om de gehele omzet van zondag 9 augustus, de dag waarop we de meeste omzet maken, in zijn geheel te doneren aan de ALS-stichting.''

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.