Volledig scherm
Leden van de FNV voeren actie op Utrecht Centraal Station vooruitlopend op de staking. © ANP

Streekvervoer ligt nagenoeg stil in deel van Nederland

Door de estafettestakingen in het openbaar vervoer ondervinden reizigers in delen van Zuid-Holland, Overijssel en Flevoland vandaag hinder. Circa 90 procent van de bussen in die regio's rijdt niet, stelt cao-onderhandelaar Paula Verhoef namens FNV.

Onder meer in het noorden van Zuid-Holland (Arriva), het midden van Overijssel (Syntus) en in de regio IJsselmond (Connexxion) rijdt het ov niet of nauwelijks. In Flevoland rijden bussen van Arriva niet uit vanuit Lelystad.

De chauffeurs in het streekvervoer hebben het werk neergelegd voor een betere cao. Die geldt voor 12.000 werknemers. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) noemde de eisen van de bonden eerder ,,onhaalbaar en niet betaalbaar''. De bonden kiezen met de estafettestakingen steeds voor andere steden en regio's.

Vervolg

De acties van personeel in het streekvervoer krijgen donderdag een vervolg in Noord-Holland. De estafettestaking treft het busverkeer in onder meer Haarlem, Alkmaar, Den Helder en luchthaven Schiphol. ,,Met de acties laten de buschauffeurs zien dat het ernst is", aldus CNV Vakmensen. ,,Vooral met de lijnen rondom Schiphol raken we een van de grootste werkgevers in het openbaar vervoer."

Volledig scherm
Door een landelijke staking ligt het openbaar vervoer stil. © ANP