Streep door Schevenings vreugdevuur

VideoDe strijd om het hoogste vuur op het strand is in gevaar. De organisatie van het Scheveningse vreugdevuur trekt de stekker eruit na gedoe met de gemeente en interne verdeeldheid: ‘Dan maar weer op de ouderwetse manier de wijken in’.

Organisatoren en broers Wesley en Michael IJzendoorn en Fons de Mos zeggen in een interview met deze krant dat ze geen vreugdevuur meer organiseren op het Noorderstrand. ,,We zijn er helemaal klaar mee’’, zegt Wesley. ,,We zijn alleen maar aan het vechten met de gemeente en intern is er gezeik door het verloop van de vorige editie.’’

Het is een optelsom van tegenvallers. Door de met de gemeente afgesproken maximale hoogte van de vuurstapel is het ‘geen leuke strijd meer’, daardoor was het de afgelopen editie ook hommeles binnen de groep. Tot overmaat van ramp zijn er plannen om de vuurwerkshow te verplaatsen naar elders op het strand: ‘Een dolksteek in de rug’, zegt Wesley IJzendoorn.

Met het afhaken van Scheveningen blijft er niks over van de traditionele strijd tussen Duindorp en Scheveningen.,,Het is zonde, maar er komt geen vuur’’, zegt Wesley.

Risico

Voor de gemeente betekent een jaarwisseling zonder de vuren een groot potentieel risico. Duindorpers en Scheveningers kregen juist vrij spel op het strand zodat ze niet langer de buurten en wijken zouden belagen met het ‘kerstbomen rausen’, dat jaar na jaar verder uit de hand liep. En dat staat Den Haag straks weer te wachten, vrezen ze. ,,Wij hebben de jongens hier jarenlang rustig gehouden. Maar zonder vuur kunnen we dat niet meer garanderen. Dan wordt het maar weer op de ouderwetse manier de wijken in.’’

Quote

We zijn alleen maar aan het vechten met de gemeente en intern is er gezeik door het verloop van de vorige editie

Wesley IJzendoorn

Vorig jaar stonden de vuren ook al op de tocht. Onder druk van Jozias van Aartsen werd de stapelstrijd flink aan banden gelegd. Volgens de toenmalige burgemeester werden er ‘onverantwoorde risico’s’ genomen bij het bouwen. Drie jaar geleden viel een van de stapels om. Daarop is besloten om niet hoger te bouwen dan 35 meter.

Erfgoed

De vreugdevuren op het strand zijn erkend cultureel erfgoed. Op het Zuider- en Noorderstrand bouwen honderden jongeren uit Duindorp en Scheveningen in de laatste week van het jaar aan de enorme vuurstapels van zo’n 70.000 pallets per stuk. De vlammenzee met de jaarwisseling trekt volgens de organisatie bijna 300.000 bezoekers.

Volledig scherm
Het vreugdevuur in Scheveningen is erkend cultureel erfgoed. © Archief