Volledig scherm
© ANP

Strenge school mag, maar niet voor eigen kind

Ouders verwachten dat de school van hun kinderen duidelijke regels hanteert. Maar wanneer een leraar hun eigen kind straf geeft, is die steun voor een streng beleid een stuk minder vanzelfsprekend.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kinderen.

Ouders van kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs vinden over het algemeen dat de school voldoende of ruim voldoende doet om hen bij het onderwijs te betrekken. Slechts 15 procent is ontevreden. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vinden vier op de tien ouders dat de school hier steken laat vallen.

Als het gaat om het steunen van het gezag van de schoolleiding en de leraren vindt een ruime meerderheid dat ouders de school moeten steunen bij het handhaven van de regels. Gaat het echter om de bestraffing van hun eigen kind dan is die steun minder uitgesproken.

De resultaten van het SCP-onderzoek worden maandag bekendgemaakt. In Den Haag vindt dan een conferentie over ouderbetrokkenheid plaats in aanwezigheid van staatsecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).