Volledig scherm
Politiecontrole bij de ingang van het Mediapark in Hilversum © anp

Strengere controle op Media Park: NVJ wil overleg

UpdateEen dag nadat de negentienjaige Tarik Z. het gebouw van de NOS binnendrong, is het toezicht op het Media Park verscherpt. Bij de ingang worden vanochtend alle auto's van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Niet iedereen wordt gecontroleerd. Mensen die op het Media Park werken en een toegangspas hebben, kunnen in veel gevallen doorrijden. Dat geldt niet voor bezoekers zonder pas, zoals gasten voor televisie- en radioprogramma's.

Het gebouw van de redactie van de NOS in Den Haag wordt sinds gisteravond ook extra bewaakt.

Overleg
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil direct overleg met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam over de veiligheid van redacties. Dat heeft de NVJ in een verklaring laten weten.

De NVJ noemt het zeer verontrustend dat iemand blijkbaar zo makkelijk een redactie kan binnendringen. Het roept volgens de vereniging vragen op over de bewaking.

De NVJ heeft meteen contact opgenomen met Schoof en de burgemeesters Pieter Broertjes van Hilversum en Eberhard van der Laan van Amsterdam. Broertjes liet in een persconferentie na het incident al weten dat het politieoptreden adequaat was, maar de beveiliging niet. 'Anders had dit niet kunnen gebeuren.'

Charlie Hebdo
Eerder op de avond zei adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal, Giselle van Cann, dat de man die zendtijd eiste bij de NOS, het pand was binnengekomen door een beveiliger te bedreigen met een vuurwapen.
'Sinds Parijs zijn we extra voorbereid op incidenten. Dat is te zien aan de snelheid waarmee de politie ter plaatse was.' Broertjes doelde daarmee op de aanslag bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

'Het is wennen dat sinds Parijs de pers nu zelf in de belangstelling staat', aldus Broertjes. 'Datgene wat er had kunnen gebeuren, een gijzeling, is niet gebeurd. Die zegeningen tellen we. (..) Het is van groot belang dat journalisten in rust en veiligheid hun werk kunnen doen.'

Broertjes zegt dat er nu goed moet worden geanalyseerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen, maar Hilversum kan geen bunker worden', stelt de burgemeester en voormalig Volkskrant-hoofdredacteur.

Extra surveillance
De beveiliging van Hilversum en de media in de gemeente zal de komende tijd opnieuw onderwerp van gesprek zijn. Broertjes: 'Ik kan niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren. We gaan in gesprek met de directie van NOS en NPO over adequate beveiliging, zodat dit niet meer kan gebeuren. Blijkbaar is het niet veilig genoeg.'

Sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo was er al extra surveillance rondom het Mediapark. 'We hebben een mediateam binnen de politie, dat om die reden is opgericht.'