Volledig scherm
Chemours, het vroegere Dupont © Ilse van Driel

Strengere regels voor Chemours

De provincie heeft de vergunning voor chemiebedrijf Chemours fors aangescherpt. De lozing van de omstreden stof GenX, die mogelijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid, moet worden teruggebracht van 6400 kg per jaar naar 2035 kg per jaar.

,,Omwonenden en betrokkenen maken zich zorgen om de uitstoot,'' stelt de provincie. ,,De provincie deelt die zorgen. Veilig drinkwater en een veilige leefomgeving zijn cruciaal.'' Vorige week werd duidelijk dat de stof al op diverse plekken in Zuid-Holland in het drinkwater is aangetroffen. Toxicologen noemen dat zeer onwenselijk en riskant. Het is nog niet duidelijk wat de precieze gevolgen van de stof voor de gezondheid zijn: daar wordt nu uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Verboden
Veel omwonenden zouden liefst zien dat de lozing van de stof helemaal wordt verboden, maar de provincie zegt dat besluit nog niet te kunnen nemen. ,,Op dit moment ontbreken voldoende inhoudelijke gronden om het bedrijf te verplichten tot verdere beperking of volledige uitfasering van de lozing. Het wordt daarom niet haalbaar geacht om een besluit met die strekking te nemen.''

Gisteren maakte Chemours zelf bekend dat het een grote proefinstallatie gaat bouwen om de omstreden stof verder terug te dringen uit het afvalwater dat in de rivier de Merwede wordt geloosd.

De beperking van de uitstoot is op dringend verzoek van onder meer Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijf Oasen. Zij stelden dat de kwaliteit van het drinkwater in gevaar komt door de uitstoot van de stof.