Volledig scherm
Sjouk van Herk bij het nieuwe, nog onbeslapen stapelbed voor haar kinderen. © FOTO AD, RICHARD VAN HOEK

Strijd met Jeugdzorg: Ik ben niet gek, ik had hersentumor

De Hardinxveldse Sjouk van Herk strijdt tegen Bureau Jeugdzorg over een bezoekregeling met haar kinderen van 7, 5 en 3. Zij mag die eens per 2 weken een uur onder toezicht zien. 'Onmenselijk,' zegt haar advocaat. 'Ik ben niet gek, ik had een hersentumor!', aldus Van Herk.

Quote

Mevrouw vertoont volgens onze specialis­ten zorgelijk gedrag en dat heeft een zodanig effect op de kinderen dat wij dat niet adviseren

Jeugdzorg

De drie kinderen werden eind 2012 uit huis geplaatst en wonen na een aantal omzwervingen langs pleeggezinnen inmiddels bij hun vader, met wie de Hardinxveldse in een vechtscheiding is verwikkeld.

De kinderen werden destijds weggehaald bij Van Herk, onder meer omdat zij overbelast was, 'emotioneel niet aansloot bij haar kinderen' en te kampen had met haar gezondheid. Een half jaar later (juni 2013) bleek zij kanker te hebben, een ziekte waarvan zij intussen na een aantal ingrijpende behandelingen is genezen.

Van Herk zelf begrijpt er niets van. 'Er is helemaal niets mis met mij; ik ben een heel gewone vrouw. Dat blijkt ook uit diverse onderzoeken, onder andere van Yulius, maar ook van psychiaters en psychologen. Alleen Jeugdzorg denkt er helaas anders over. Ik ben niet gek, ik had een hersentumor! Maar als je onder Jeugdzorg valt, moet je alles perfect doen. Ik wil niet meer zo behandeld worden. Ik wil gewoon mijn kinderen terug.'

Stapelbed
De drie bedden in de Hardinxveldse woning staan klaar voor haar kinderen. 'Er staat hier een splinternieuw stapelbed, maar het is helaas nog nooit gebruikt,' zegt Van Herk, die onlangs opnieuw naar de rechter stapte om een bezoekregeling af te dwingen.

Twee keer eerder oordeelde de rechter op advies van Jeugdzorg dat het bij dat ene uur op het kantoor van Jeugdzorg blijft. 'Ik pik het nu niet meer. Waarom is dit? Ik word er moedeloos van. Voor mijn kinderen is dit evenmin goed. Mijn oudste dochter heeft vier scholen versleten in anderhalf jaar tijd.'

Onmenselijk
Van Herk mag eens per 2 weken haar kinderen een uurtje zien, in een ruimte bij Jeugdzorg en onder toezicht van de gezinsvoogd. 'Onmenselijk, er wordt geen enkele rekening gehouden met haar moedergevoel,' oordeelt haar advocaat Nadine Plaisier.

'We zijn nu bezig aan de derde procedure bij de rechtbank om dat uit te breiden. De vorige twee keer ging de rechter helaas steeds mee met het advies van Jeugdzorg. Inzet is nu in eerste instantie een hele dag zonder begeleiding thuis. Dan kan ze ook eens een keer iets leuks doen met de kinderen; een ijsje eten of naar de kinderboerderij bijvoorbeeld,' stelt de raadsvrouw.

Kleinkinderen
'Ze is nu heel onzeker over haar gedrag, omdat er steeds iemand bij zit. In een later stadium willen we toe naar een structurele oplossing, bijvoorbeeld om de twee weken een weekend. Dan kan ook de familie de kinderen weer eens zien. Hun oma - haar moeder - heeft haar kleinkinderen sinds de kerst bijvoorbeeld al niet meer gezien.'

Jeugdzorg heeft de rechtbank vorige week opnieuw geadviseerd het bezoek niet uit te breiden, zegt woordvoerster Tanja van Dijk. 'Mevrouw vertoont volgens onze specialisten zorgelijk gedrag en dat heeft een zodanig effect op de kinderen dat wij dat niet adviseren. Onbegeleid bezoek is op basis van haar huidige gedrag onverantwoord en uitbreiding van de huidige afspraken zelfs schadelijk voor de kinderen. Dat kan haar advocaat dan onmenselijk voor mevrouw Van Herk vinden, maar wij kijken naar het belang van de kinderen.' Dieper wil zij niet op de kwestie ingaan in verband met privacy.