Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. © Auschwitz Comité

Strijd om monument gedeporteerden Tweede Wereldoorlog: 25 bomen staan in de weg

De rechter boog zich vandaag over het Namenmonument in Amsterdam. Wat een nationaal gedenkteken had moeten worden voor de 102.000 gedeporteerde Nederlandse Joden, Sinti en Roma, is verworden tot een onderwerp van bittere strijd.

Langs de drukke Weesperstraat, in het Weesperplantsoen tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, staat een van de minst bekende gedenktekens van Amsterdam: het monument van Joodse erkentelijkheid. Het bestaat uit vijf reliëfs van wit natuursteen, waarvan het middelste is bekroond met een davidster en de tekst ‘Aan de beschermers der Nederlandse Joden in de bezettingsjaren’.

Bij de onthulling van De Joodse Dankbaarheid zei toenmalig burgemeester Arnold d’Ailly: ,,De gemeente aanvaardt het met trots, maar ook met schaamte’’.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.