Volledig scherm
© ANP

Strijd om zondag bij supermarkten

Supermarkten hebben schoon genoeg van de strenge regels voor koopzondagen. In veel gemeenten willen supermarkten in grote getale open, maar krijgt slechts een beperkt aantal toestemming. Soms moet er zelfs worden geloot. Dat leidt tot grote frustratie bij winkeliers en steeds vaker tot een heftige strijd om de vergunning. Dat meldt het AD vandaag.

Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dienden alleen vorig jaar al dertig rechtszaken waarin winkeliers het niet eens waren met de verdeling van de lucratieve koopzondag in hun gemeente. Supermarkten weigeren nog langer met lede ogen aan te zien hoe de klandizie naar de concurrentie loopt. Ze stappen steeds vaker naar de rechter om zelf ook open te kunnen of de concurrent tot sluiten te dwingen, bevestigen advocaten. In Veendam nam een filiaal van Albert Heijn zelfs 150.000 euro aan dwangsommen voor lief omdat concurrent Jumbo wel open mocht, maar AH niet.

Dat de belangen groot zijn, blijkt wel uit cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelen. Steeds meer consumenten doen op zondag de boodschappen. In 2009 besteedden ze nog voor 300 miljoen euro aan dagelijkse boodschappen. Vorig jaar was dat bedrag gestegen naar 364 miljoen euro.

Winkeltijdenwet
Veel supermarkten willen een graantje meepikken maar lopen aan tegen de strenge Winkeltijdenwet. Supermarkten mogen alleen elke zondag open in toeristische gebieden. Daarbuiten geldt een maximum van één supermarkt per vijftienduizend inwoners. Gemeenten die instemmen met een koopzondag voor supermarkten moeten de beschikbare plaatsen op een zo eerlijke manier zien te verdelen. Ze grijpen daarvoor naar een loting of gunnen het de gegadigden die als eerste komen. Soms wordt gewerkt met een rouleersysteem, waarbij elk jaar een andere supermarkt op zondag open mag.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen leiden de huidige regels alleen maar tot oneerlijke concurrentie. 'Een loting lijkt misschien eerlijk, maar de uitkomst is altijd frustrerend voor de supermarkten die niet open mogen. Zij lopen omzet mis,' zegt woordvoerster Henrieke Crielaard.

Het probleem zou volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen verholpen zijn als gemeenten helemaal zelf de regels over de koopzondag mogen bepalen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten steunt dat idee.