Stroppenpot voor verzekeraars bij coronacatastrofe

VIDEOZorgverzekeraars kunnen aanspraak maken op een stroppenpot, mochten ze veel financiële schade oplopen door de coronacrisis. De rekening kan oplopen tot vele honderden miljoenen euro’s. Toch spelen verzekeraars met de gedachte een beroep te doen op deze regeling.

Ook de zorgverzekeraars zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Hun totale zorgkosten zullen dit jaar en volgend jaar stijgen door de crisis, terwijl hun verliezen op de financiële markten juist toenemen. Verzekeraars moeten namelijk flink de portemonnee trekken voor extra coronazorg. Veel gewone zorg wordt daarnaast nu uitgesteld, maar komt later terug.

Twee grote zorgverzekeraars, CZ en Menzis, luiden maandag de noodklok bij de presentatie van hun cijfers. ‘De financiële effecten van deze crisis zullen ongetwijfeld groot zijn’, voorspelt CZ in het jaarverslag. En Menzis meldt: ‘Het coronavirus heeft een enorme klap gegeven op de beurzen. De beleggingsresultaten van 2019 zijn dus binnen een paar maanden alweer verdwenen.’

Opmerkelijk: beide verzekeraars maken ineens melding van het bestaan van de zogeheten catastroferegeling. Via die regeling kunnen zorgverzekeraars op verzoek ‘een extra bijdrage’ krijgen als de zorgkosten door een catastrofe – een natuurramp, pandemie of een kernexplosie – aanzienlijk hoger zijn dan vooraf verwacht.

Zorgverzekeraars kunnen schade door de coronacrisis deels verhalen op een stroppenpot.
Volledig scherm
Zorgverzekeraars kunnen schade door de coronacrisis deels verhalen op een stroppenpot. © ANP XTRA

Geen klein bier

Quote

Het coronavi­rus heeft een enorme klap gegeven op de beurzen. De beleggings­re­sul­ta­ten van 2019 zijn dus binnen een paar maanden alweer verdwenen

Persbericht jaarcijfers Menzis

Het gaat niet om klein bier, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Momenteel ligt de drempel voor extra kosten door de crisis op ongeveer één miljard euro. Daarboven krijgen verzekeraars, tot een bepaald plafond, de schade vergoed. Dat kan uiteindelijk gaan om vele honderden miljoenen.

De hoogte van het crisisbedrag is afhankelijk van het aantal verzekerden en de premiegelden die een zorgverzekeraar normaal ontvangt, blijkt uit de regeling.

Volgens VWS wordt de stroppenpot gefinancierd met inkomensafhankelijke bijdragen die burgers betalen via loon of uitkering, en met rijksbijdragen. ,,De catastroferegeling wordt momenteel verder uitgewerkt”, aldus een woordvoerder.

Op dit moment geen gesprekken

Quote

De catastrofe­re­ge­ling wordt momenteel verder uitgewerkt

Woordvoerder minister Van Rijn (Medische zorg)

Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat zij ‘op dit moment’ geen gesprekken voeren namens hun leden om aanspraak te maken op de stroppenpot. Een zegsman van Menzis spreekt van ‘een mogelijk scenario waar we niet op vooruit willen lopen’.

Volgens de woordvoerder van CZ kan nog niemand de vraag beantwoorden of de regeling moet worden aangesproken. ,,Maar als de situatie zou ontstaan dat het zo hoog oploopt, dan bestaat de mogelijkheid om er een beroep op te doen.”

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’