Student kan straks twee zelftests per week krijgen, maar hoeft niet te testen op corona
Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs kunnen - mits ze dat willen - straks twee preventieve coronatesten per week krijgen om zelf thuis uit te voeren. Dat schrijft het ministerie van Onderwijs in een brief die vandaag naar alle hogescholen en universiteiten is gegaan.
Op 23 maart zei coronaminister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie dat vanaf 26 april - als de besmettingscijfers het op dat moment toelaten - alle hoger onderwijsinstellingen, die de verspreiding van de zelftests kunnen organiseren, één dag per week fysiek onderwijs mogen geven aan hun studenten. Nu blijkt uit een toelichting hoe dat werkt.
Allereerst is het testen in alle gevallen vrijwillig en dus geen voorwaarde voor student of docent om toegang te krijgen tot een onderwijsinstelling. Er wordt ook niet van instellingen verwacht dat zij hierop controleren. De tests zijn gratis voor medewerkers, studenten en de instelling. Het departement betaalt de rekening.
Zelf vormgeven
De instellingen moeten de verspreiding van de zelftests, die ze van de Rijksoverheid ontvangen, richting studenten en medewerkers zelf vormgeven. Hiervoor ontvangen zij wel een financiële vergoeding. Hoeveel wordt niet vermeld in een gepubliceerde lijst met vragen en antwoorden.
Omdat scholen geen distributiecentra zijn, kan daarvoor een externe partij worden ingeschakeld. Die neemt dan de daadwerkelijke opslag en verspreiding van tests voor zijn rekening. Een instelling kan ook zelf een afhaalbalie inrichten. Het opzetten van een reserveringssysteem kan drukte vermijden, luidt het advies. Er kunnen ook extra mensen aangetrokken worden om de dozen met tests in kleinere setjes te verdelen en de balie te bemannen. Denk bijvoorbeeld aan uitzendkrachten.
Niet op de campus
De verwachting van het ministerie is dat er deze maand al geleidelijk steeds meer zelftesten beschikbaar komen. Het moet dan ‘op termijn’ haalbaar zijn dat studenten en medewerkers de preventieve zelftest twee keer per week thuis kunnen doen. Het moment waarop ze zich testen kunnen zij zelf bepalen, zo lang ze de test maar niet op de campus doen.
De verwachting dat per 26 april iedere student weer ongeveer één dag per week naar de instelling kan gaan, wordt wel enigszins getemperd. Het gaat om één moment in de week, dus niet om twee dagdelen die optellen tot één dag. En instellingen zijn vanwege de coronaregels genoodzaakt om een keus te maken als het gaat om welk onderwijs op de campus plaatsvindt, en welk onderwijs online. ‘Dit betekent in praktische zin dat niet iedere student wekelijks naar de campus kan komen’, staat er.
,,We zijn heel blij dat het geheel vrijwillig wordt”, zegt een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen. ,,Dat was voor ons een belangrijke voorwaarde. Want iedereen moet recht houden op onderwijs. Een plicht zou ook niet te handhaven zijn. Wat betreft de logistiek: het wordt een grote operatie. Maar als we zo weer open kunnen, gaan we er alles aan doen om te zorgen dat dit lukt. Daarbij staat de veiligheid voorop.”
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
123
Te weinig tijd voor pincode en instructies onduidelijk: miljoenen hebben moeite met digitaal bankieren
Een op de zes Nederlanders heeft grote moeite met het regelen van bankzaken. Daardoor dreigt een tweedeling, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). -
PREMIUMMet video20
Talpa grootste verliezer van mislukte deal met RTL: ‘De Mol heeft gehandicapt mediabedrijf’
Nu de overname van Talpa door RTL is afgeketst, rest de vraag: wat nu? Mediadeskundigen geven antwoord. Vooral John de Mol zal naarstig op zoek moeten naar een nieuwe partner, aldus de kenners. ,,Zijn SBS 6 is eigenlijk een kopie van RTL, maar dan met minder scorende programma’s en op een minder gunstige plek op de afstandsbediening.” -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
VIDEO
Apotheken begonnen met verkoop zelftesten corona
De eerste zelftesten zijn sinds vandaag beschikbaar bij enkele apotheken. Ze kosten rond de 9 euro en de verwachting is dat ze ‘op afzienbare termijn’ bij alle apotheken te koop zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid. In de loop van april komen deze zelftesten ook bij supermarkten en drogisten te liggen. De uitslag van een zelftest is na een kwartier bekend. -
-
-
PREMIUM
Buren halen opgelucht adem: huis waarin maandenlang dode man lag, wordt schoongemaakt
Buren van de man die hoogstwaarschijnlijk maanden dood op de bank in zijn galerijwoning in Gouda lag, kunnen opgelucht ademhalen. De woningcorporatie maakt toch een begin met de langverwachte schoonmaak van het huis. -
PREMIUM
Voorzitter Hogeschool: Sneltesten voor heropening onderwijs 'halfbakken perspectief’
Ron Bormans, bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, is bijzonder kritisch over de heropening van het onderwijs. Minister Hugo de Jonge heeft 26 april rood omcirkeld. Met zelftesten moet dat kunnen. Bormans noemt dat echter een halfbakken perspectief.