Volledig scherm
Studenten tijdens de Delftse introductietijd © Daniella van Bergen

'Studenten, feest maar op campus'

De komst van een nieuwe lichting studenten naar Delft heeft dit weekend tot een hoop opschudding geleid. Ondernemers en bewoners van de binnenstad zijn woedend dat de introductie het centrum deels onbereikbaar maakte.

Quote

Het ergste van alles is dat er op de grachtjes kraampjes waren neergezet waardoor er zelfs voor voetgan­gers geen doorkomen aan was.

Herman Weyers

"Wat ik zondag heb gezien, tart elke beschrijving,'' briest Herman Weyers, hét gezicht van ondernemend Delft. De directeur van het Vermeer Centrum is boos over de gang van zaken bij Owee, de jaarlijkse introductie van nieuwe studenten in de stad.

"De Markt was een groot deel van de dag afgesloten, zonder dat wij daar van wisten. Maar het ergste van alles is dat er op de grachtjes kraampjes waren neergezet waardoor er zelfs voor voetgangers geen doorkomen aan was.  Funest voor winkeliers die de hele zondag compleet onbereikbaar waren. Over de bereikbaarheid van hulpdiensten maar te zwijgen.''

Schaatsbaan
Weyers schreef op Facebook de frustratie van zich af. Het bericht leidde tot bijval van tientallen mede-Delftenaren. Een van hen is Robin Verschoor, bekend van onder meer de schaatsbaan op de Beestenmarkt. Hij heeft een duidelijke oplossing voor het probleem: "Studenten moeten gewoon lekker op de campus gaan feesten. Wat er zondag is gebeurd, mag nooit meer voorkomen. Ik denk dat de gemeente de vergunning ter goeder trouw heeft afgegeven. Alleen is er niet gehandhaafd. Ik ben benieuwd of dat bewust is gebeurd of dat er een oogje is toegeknepen.'' 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er gisteren bij de gemeente één klacht is binnen gekomen met zorgen over veiligheid en de bereikbaarheid door hulpdiensten. Op de kritiek van de ondernemers kon de gemeente gisteren niet ingaan.

Onuitstaanbaar
Herman Weyers haast zich nog wel te zeggen dat hij 'helemaal niets' tegen studenten in het algemeen heeft. "Ze zijn juist  een verrijking voor onze stad. Delft kan niet meer zonder ze.''

Daar denkt gemeenteraadslid Jolanda Gaal overigens  heel anders over. "Ik vind het gedrag van sommige studenten echt onuitstaanbaar. Zo ben ik zondag nota bene in m'n eigen auto belaagd door een groep van elf dronken studenten. Met als resultaat een kapotte zijspiegel en een fikse deuk in de wagen.'' Ze zegt aangifte te gaan doen bij de politie. En namens haar partij Onafhankelijk Delft wil ze opheldering van de gemeente over de gang van zaken rondom de introductie.