Volledig scherm
© ANP

Studenten frauderen massaal op examens door digitaal te spieken

Studenten zijn massaal gaan frauderen met behulp van mobieltjes, smartwatches en sociale media. Dat bericht RTL op basis van eigen onderzoek. ,,We zien maar het topje van de ijsberg'', zegt Arie de Wild, onderzoeker en docent aan de Hogeschool Rotterdam.

Quote

Onderwijs­in­stel­lin­gen tasten in het duister over wat studenten uitspoken

Arie de Wild, Hogeschool Rotterdam
Surveillanten hebben meestal niets in de gaten
Volledig scherm
Surveillanten hebben meestal niets in de gaten © ANP

Onderwijsinstellingen slagen er nauwelijks in om de nieuwe fraudemethoden bij te houden, waardoor veel van het digitale spieken onopgemerkt en onbestraft blijft. Steeds vaker, zo blijkt uit documenten die RTL Nieuws van vier examencommissies van vier universiteiten ontving. De wel bekende fraudegevallen stegen tussen 2011 en 2015 met 76 procent.

Whatsappen
Whatsappen via de internetbrowser of huiswerkopdrachten, voor extra tentamenpunten, delen via Facebook zijn de technieken waarmee studenten vandaag de dag de boel flessen. Het spiekbriefje of afkijken bij het tafeltje naast je zijn passé. Docenten zijn vaak niet op de hoogte van de manieren waarop studenten elkaar 'helpen'.

Voormalig psychologie- en politicologiestudent Casper Slotboom, later journalistiek studerend aan een hogeschool, vertelt dat hij op alle drie opleidingen fraude meemaakte. ,,De surveillant had niks in de gaten'', zegt hij over een digitaal examen waarbij klasgenoten met elkaar overlegden via Whatsapp.

In het duister
Arie de Wild, onderzoeker en docent aan de Hogeschool Rotterdam, concludeert dat veel onderwijsinstellingen 'in het duister tasten' over wat studenten 'uitspoken'. Fraude komt zelden aan het licht. Hij deed samen met studenten onderzoek naar verborgen fraudemethoden. Ze vonden niets nieuws, maar bij de presentatie waren bestuursleden verbaasd dat studenten dit doen.

De Wild denkt dat de fraudegevallen die RTL heeft ontdekt feitelijk 'het topje van de ijsberg' zijn. Sommige grote opleiding maken nooit melding van fraude. ,,Dat kan niet waar zijn'', aldus De Wild. Alleen kijken naar bekende manieren van fraude kan wat De Wild betreft dan ook niet. Wat hem aangaat moeten examencommissies ook naar de 'ijsberg onder water' kijken.