Volledig scherm
Studenten Erik Paulus en Sam van Vugt bedachten de datingapp voor gamers. © Sam van Vugt

Studenten ontwikkelen 'Tinder voor gamers'

Twee studenten van Avans Hogeschool hebben als afstudeerproject een datingapp voor gamers ontwikkeld. Met avatars, quests en tokens biedt de applicatie gamers een vertrouwde omgeving om op zoek te gaan naar de liefde. 'Tinder voor nerds', noemen de trotse bedenkers het zelf.

Een dating app voor gamers klinkt als een grap, en dat was het in eerste instantie ook. Een gamespeciaalzaak plaatste het idee namelijk op 1 april 2016 online. Hoewel het bedrijf geen aspiraties had om het ludieke project werkelijk op poten te zetten, reageerden veel mensen positief op het idee. Dat bracht studenten en gamers Sam van Vugt en Erik Paulus (beiden 28) op het idee om serieus werk te maken van het concept.

Volledig scherm
Het design van datingapp MIAI doet denken aan online games. © Sam van Vugt en Erik Paulus

Deze week presenteerden de studenten communicatie en multimediadesign op Avans Hogeschool in Breda hun datingapp MIAI, wat Japans is voor koppelaarster. Het uiterlijk van de app en het taalgebruik zijn volledig afgestemd op gamers. Zo zeg je niet ja of nee tegen een persoon, maar connect of refresh. Ook is de sociale interactie vergemakkelijkt door de inzet van gespreksonderwerpen. Gebruikers kunnen via opdrachten tokens verdienen waarmee ze een vraag kunnen kopen om een stilgevallen chatgesprek weer op gang te brengen. 

Vleeskeuring

Gamers krijgen bij MIAI een avatar aangemeten op basis van hun geüploade profielfoto en ondergaan een karaktertest van 32 vragen. ,,Door de avatar ben je niet helemaal anoniem, zoals dat bij echte onlinegames meestal wel is. Tegelijkertijd is het ook geen vleeskeuring, zoals veel gamers Tinder ervaren", licht Van Vugt toe. De bedenkster maakt zich geen zorgen dat er alleen maar mannen op een datingapp afkomen. ,,Ik raad mensen die denken dat alleen mannen gamen aan om eens naar de Comic-Con te gaan. Daar wemelt het van de vrouwen."

Volledig scherm
Bedenkers Sam van Vught en Erik Paulus hebben foto's van zichzelf gebruikt om te laten zien hoe de avatars van gebruikers eruitzien op de app. © Erik Paulus en Sam van Vugt

Voor de ontwikkeling van de app spraken zij en haar projectpartner met verschillende gamers om hun ervaringen met online daten te analyseren. Ook gingen de studenten in gesprek met relatiepsycholoog Mark Ouwerkerk. Hij bevestigde hun vermoedens dat de verlegenheid van gamers een groot probleem is voor het succesvol gebruiken van datingsapps. ,,Als een gesprek stilvalt, is de kans klein dat het nog iets wordt met die persoon. In MIAI bieden we gebruikers daarom hulp met het gaande houden van gesprekken."

Stelletje

Van Vugt en Paulus weten als geen ander hoe het voor gamers is om te daten. Het stelletje kent veel gamers die moeite hebben om iemand te ontmoeten via bestaande datingapps. ,,Natuurlijk zijn er veel verschillende type mensen die gamen. Maar het valt niet te ontkennen dat een deel van de doelgroep moeite heeft met sociale interactie en veel thuis zit. Gewone datingapps zijn voor hen niet toereikend", legt Van Vugt uit. Met hun afstudeerproject hoopt Van Vugt zoveel mogelijk gamers aan hun 'player 2' te helpen. ,,Want ik heb de mijne al gevonden", voegt ze er glunderend aan toe.

Van Vugt en Paulus hebben dankzij hun succesvolle afstudeerproject hun opleiding inmiddels afgerond. Toch willen ze MIAI nog lang niet achter hun laten. ,,We zijn hard op zoek naar een programmeur die ons wil helpen de app te realiseren", aldus Van Vugt.