Studenten spreken opnamen Rambam over misstanden bij ontgroening tegen

VideoStudentenverenigingen gaan in de tegenaanval na 'undercoverbeelden' van BNNVARA-programma Rambam over misstanden bij ontgroeningen. Volgens de verenigingen vliegen juist de programmamakers uit de bocht.

Studenten worden tijdens de ontgroening gedrild als vee, er wordt geschreeuwd en gescholden
Volledig scherm
Studenten worden tijdens de ontgroening gedrild als vee, er wordt geschreeuwd en gescholden © Screenshot/Rambam/BNNVARA
Dreigen met het gebruik van 'andere shit' als aspiranten niet direct begrijpen wat er verlangd wordt
Volledig scherm
Dreigen met het gebruik van 'andere shit' als aspiranten niet direct begrijpen wat er verlangd wordt © Screenshot/Rambam/BNNVARA

De door zogenaamde ‘undercoverfeuten’ gemaakte beelden die Rambam liet zien van de ontgroening door twee studentenverenigingen werden vooraf omschreven als ‘zeer zorgwekkend’. Na uitzending van de opnames spraken twee betrokken studenten de interpretatie van Rambam tegen. ,,Absoluut niet waar’’, zei een van hen gisterenavond bij Jinek.

In de gefilmde taferelen is te zien hoe studenten als vee worden opgedreven, bespuugd, met eten volgepropt en worden afgeblaft. ,,De komende twaalf dagen worden de zwaarste en meest uitdagende in jullie nutteloze bestaan’’, zegt een van de corpsleden. ,,Jullie kunnen het wel! Hoe meer wij onze stem verneuken, hoe linker we worden! Dan moeten we andere shit gebruiken om jullie duidelijk te maken wat we willen.’’

Een aspirant-lid in Rotterdam vertelt hoe hij naakt in de kou moest staan, in de rij voor de douche. ,,Zodra je iets fout deed, werd je aan je kraag gesleurd'', vertelt hij. Hij verhaalt over een feut die na een klap tegen zijn gezicht tegen een paal viel. De ontgroeningscommissie zou, zelfs toen de jongen buiten bewustzijn was, nog een minuut tegen hem hebben staan schreeuwen. Hij zou zich na behandeling in het ziekenhuis, en voorzien van een fors hoofdverband, weer bij de anderen hebben gevoegd.

Het artikel gaat onder de video verder.

'Zeer zorgwekkend'

'Dit had nooit mogen gebeuren', zegt het verenigingsbestuur over het volproppen van studenten.
Volledig scherm
'Dit had nooit mogen gebeuren', zegt het verenigingsbestuur over het volproppen van studenten. © Screenshot/Rambam/BNNVARA

De Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht staakten naar aanleiding van de vastgelegde incidenten hun subsidies aan respectievelijk de studentenverenigingen RSC/RVSV en UVSV. ,,Ik vind de beelden zeer zorgwekkend’’, sprak rector magnificus Huibert Pols na het zien van de opnamen. Bij de ontgroeningsrituelen betrokken introducés zeggen dat die conclusie niet terecht is.

De Rotterdamse student, die bij de ontgroening een hoofdwond zou hebben opgelopen, zegt nu tegen Quote al voor de introductieweek met een verband rond zijn hoofd te hebben rondgelopen. Er zou voor een andere feut, die flauwgevallen was, weliswaar een ambulance zijn gebeld maar Rambam zou van deze twee gebeurtenissen er één hebben gemaakt. De bewering dat het om één en dezelfde persoon zou gaan, doet hij af als ‘complete onzin’.

'Doe het rustig aan'

De Utrechtse studente Bente Naber ontkent bij Jinek dat haar astma-medicijnen tijdens de ontgroening zijn afgenomen, zoals het programma suggereerde. Haar inhaler zou niet zijn afgepakt, maar ze kon haar medicijnen niet vinden, omdat haar tas zoek was. ,,Doe het rustig aan’’, zou haar juist door commissieleden zijn aangeraden.

De praeses en vice-praeses van het Utrechtse studentencorps UVSV, verantwoordelijk voor het verloop van de introductieweken, dachten aanvankelijk dat het om een grap van Rambam ging. Voorzitster Alexandra Kist geeft aan geschrokken te zijn van de beelden, maar ook van de undercoveroperatie op zich. De voorzitster geeft aan, dat naar aanleiding van eerdere misstanden tijdens de ontgroening, bindende afspraken zijn gemaakt tussen de universiteit en de verenigingen.

Over het volproppen van studenten met eten zegt vice-voorzitster Fine Westerman wel dat het 'nooit had mogen gebeuren'. Na melding van de misstanden, zou excuses aan de studenten zijn aangeboden. Het corps zegt na te denken over een verbeterplan en wil bovenal de relatie met het universiteitsbestuur herstellen. 

Uitnodiging

Hoewel de studenten bij Jinek wel hun zegje mochten doen, werden de makers niet voor deelname aan het programma uitgenodigd. De redactie van Jinek vroeg Rambam aanvankelijk te komen, maar trok de uitnodiging later in. De reden zou zijn dat het bestuur van UVSV niet met de programmamakers wilden praten. 

BNNVARA twijfelt, ondanks het verweer van de eerstejaarsstudenten, niet aan de beelden van Rambam. De undercoveractie zou aantonen dat er nog steeds fouten bij de ontgroening worden gemaakt en dat gedragscodes door de studentenverenigingen niet in alle gevallen worden nageleefd.  

Eva Jinek in gesprek met de voorzitsters van UVSV en studente Bente Naber.
Volledig scherm
Eva Jinek in gesprek met de voorzitsters van UVSV en studente Bente Naber. © Screenshot/Jine/KRONCRV
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”