Volledig scherm
Exterieur van restaurant Sushi Mall in Groningen. © ANP

Studenten Vindicat slopen Gronings Sushirestaurant

Een paar honderd leden van studentenvereniging Vindicat hebben vorige week zondag flink huisgehouden in een Sushirestaurant in Groningen. Er zijn vernielingen aangericht, er is geplunderd en het personeel zou zijn lastiggevallen.

De vernielingen door de corpsleden kwamen aan het licht via het Groningse stadsblog Sikkom. Naast de corpsleden waren de enige gasten een paar Groningers die een verjaardag van een vriend vierden. Zij bleven verbluft achter.

,,Op een gegeven moment lag het hele restaurant onder kapot glas", zo vertelt een getuige tegenover het stadsblog. ,,In een van de wc-deuren was een gat getrapt en in de wc-ruimte stond een student tegen de muur te pissen". Volgens de getuige liep de helft van de studenten met flessen vol wijn weer naar huis. ,,Die zijn volgens mij nooit betaald".

,,We vonden het vooral sneu voor het personeel. Dat werd bespot en omver geduwd", zo zegt de getuige tegenover Sikkom.

Studentenhuizen

Oud-rector Stijn Derksen van Vindicat bevestigt tegenover RTV Noord dat de studenten leden van Vindicat waren. Volgens hem was het geen verenigingsaangelegenheid, maar het zijn wel studentenhuizen van Vindicat. De studenten hadden het restaurant volgeboekt om het de afsluiting van het hospiteerweekend te vieren. Daarin besluiten Vindicat-huizen welke nieuwe studenten er mogen komen wonen.

Ravage

Volledig scherm
Het gebouw van de Groningse studentenvereniging Vindicat in het centrum van Groningen. © ANP

Ook een van de medewerkers van restaurant Sushi Mall bevestigt dat er vernielingen zijn aangericht. ,,Echt één grote puinhoop. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen". 

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool onderzoeken de zaak nog voor ze een reactie willen geven. 

Volgens het Groningse stadsblog zouden leden van Vindicat verantwoordelijk zijn voor nog meer vernielingen. In het clubhuis van Studenten Rugbyvereniging GSRC zouden muren en vloeren besmeurd zijn met poep. Vier leden van een schoonmaakbedrijf hadden een dag nodig om de smeerboel en kapotgeslagen glaswerk op te ruimen.

'Bangalijst'

Roeiers van de Groningse Roeivereniging GSR Aegir zijn door de overkoepelende vereniging Vindicat eerder dit jaar geschorst vanwege seksisme. De roeivereniging had in het julinummer van haar clubblad een verkiezing van de ‘Slet van de Zomer bokaal’ geplaatst. 

Vindicat zelf kwam vorig jaar nog in het nieuws, nadat er een zogenaamde 'bangalijst' circuleerde op internet.