Volledig scherm
Kas van R. moet dinsdag voor de rechter verschijnen, omdat hij zich gewelddadig opdrong aan studenten en soms bij huizen naar binnen gluurde. © Thinkstock/Inzet: Privéfoto

Studentengluurder Kas van R. voor de rechter

Is hij een bruut die zich aan vrouwen vergrijpt, of is hij een praatjesmaker die zich handig met meisjes omringt en niets strafbaars doet? Justitie denkt het eerste, maar de 'Nijmeegse studentengluurder' Kas van R. (39) zal zelf voor het laatste kiezen. Vandaag staat hij voor de rechter.

Volledig scherm
Verdachte Kas van R. © Privéfoto
Quote

Het kan goed zijn dat hij staat te gluren als hij telefo­nisch vraagt om je om te kleden

Chantal, slachtoffer van Kas van R.

Een bruut die nergens voor terugdeinst. Maar ook 'een leuke sociale jongen om te zien', die zich weet te omringen met meisjes. Kas van R. - geadopteerde jongen van Colombiaanse komaf - wist in 8 jaar tijd naam te maken als de 'studentengluurder van Nijmegen'. Een ondeugende bijnaam van een man die zich ondertussen ook met grof geweld vergreep aan jonge studentes.

Zegt het Openbaar Ministerie althans. De lijst op de dagvaarding is lang en past bij het beeld van een op seks beluste bruut: een man wiens laatste slachtoffer een nog minderjarig meisje was waar hij zich aan vergreep na eerst vrienden te zijn geworden.

Complimenten
Van R. deed zich voor als student die onderzoek deed. Hij zou het meisje via eindeloos veel complimenten het gevoel hebben gegeven dat zij met alles bij hem terecht kon, dus ook haar psychische problemen. Die 'vriendschap' ontaardde zelfs in seks. Terwijl zij nog geen 17 jaar was.

In zes andere gevallen waren Van R's praatjes niet voldoende, blijkt uit de aanklacht tegen hem. In vijf gevallen zou hij met een pistool hebben gedreigd. Van R. zou een van de dames 'kapot schieten' als zij niet deed wat hij zei. Een ander slachtoffer kreeg te horen 'bek houden, je doet wat ik zeg, lopen bitch,' of 'ik heb een wapen.'

Dreigen met geweld en chantage waren de wapens van de man die ooit als een relatief ongevaarlijke gluurder werd gezien, om zich uiteindelijk aan de meiden te kunnen vergrijpen of ze seksuele handelingen te laten doen.

En vaak begon het zo aardig. Die jeugdige ogende jongen die in 2005 (volgens een oude krant) nog 'pompbediende' was, maar zich bij studentes voordoet als onderzoeker, enquêteur of verslaggever. ,,Ik dacht zelfs dat hij op het mannelijk geslacht viel'', weet Chantal nog, een van de vele dames waar Van R. voor het raam stond (haar studentenwoning is op de begane grond). ,,Gezien z'n beweginkjes en zo.''

Vertrouwen
Van R. - volgens haar zéker de man die vandaag voorkomt - wist ook bij haar vertrouwen te winnen door zich voor te doen als student die mode-onderzoek doet. Zo kon ze een cheque winnen, moest ze bepaalde kleding aantrekken en beschrijven hoe dat voelde. Steeds sluwer werden Van R's praatjes. ,,Het kan goed zijn dat hij staat te gluren als hij telefonisch vraagt om je om te kleden'', zegt Chantal.

Maar zij poeierde hem al snel af. In haar geval durfde de vrij kleine Van R. het niet aan om tot geweld over te gaan, aangezien Chantal boomlang is. ,,Maar hij is fulltime bezig met vrouwen manipuleren. Ook gewoon in de stad spreekt hij meiden aan. Hij probeert het bij zó veel. Maar geef hem een grote mond en hij is weg. Ik heb hem hier in de stad nog wel eens gezien. Ik dacht: wil je fysiek contact, dan kun je het krijgen.

In het verleden werd Van R. al veroordeeld voor aanranding, en kreeg hij boetes voor gluren. Van R. ontkent echter de aanrandingen die nu bij hem zijn neergelegd, zegt zijn advocaat Geertjan van Oosten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement