Studentenwoningen zijn een dankbaar doelwit van inbrekers.
Volledig scherm
Studentenwoningen zijn een dankbaar doelwit van inbrekers. © ANP

Studentenhuizen zijn paradijs voor inbrekers

De Landelijke Studentenvakbond is een campagne gestart om studenten te waarschuwen voor inbrekers. Iedere zomer zijn honderden slecht beveiligde studentenhuizen het doelwit van criminelen.

,,Zeker ’s zomers laten veel studenten hun deuren of ramen open. Dat maakt inbreken gemakkelijk", stelt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb. Voor inbrekers zijn studentenhuizen lucratief omdat er vaak meerdere pc's, laptops, smartphones en andere waardevolle spullen te halen zijn.

De vakbond heeft de handen ineen geslagen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om via een landelijke campagne studenten te waarschuwen voor de inbraakgolf in de zomer.

Halve minuut

De aftrap van de campagne vindt vandaag plaats in Groningen. Bij een stellage krijgen studenten de kans om zelf in te breken. Zo ervaren ze zelf hoe makkelijk het is. ,,Inbrekers hebben namelijk maar 30 seconden nodig om in te breken'', aldus de organisaties. In de studentensteden Amsterdam, Leiden, Utrecht en Zwolle worden posters en kaarten verspreid. Ook vragen studenten via onder meer Facebook aandacht voor het probleem.