Volledig scherm
Feest bij één van de Leidse studentenverenigingen © gratis

Studentenvereniging viert lustrum, buurt negen dagen hotel in

Het 125-jarige bestaan van Leidens grootste studentenvereniging leidt tot beroering in de sleutelstad. Augustinus wilde twaalf dagen feest vieren tot 5 uur 's ochtends, maar de buurt vindt dat te gortig. Bewoners overwegen een kort geding.

Volledig scherm
Het Leidse Rapenburg waaraan ook Leidens grootste studentenvereniging Augustinus is gevestigd.

De plannen van studentenvereniging Augustinus om het lustrumfeest in de Menkenhal te vieren kwamen pas twee maanden terug naar buiten. Bovendien leken ze een recept voor overlast.

,,In de vergunningsaanvraag stond dat ze vanaf 6 juli twaalf dagen feest willen vieren tot vijf uur in de morgen," vertelt Alexander Schlangen namens bewoners van de Lage Mors, de wijk waar de ijshal ligt. ,,En dat met tot wel 2.000 aanwezigen."

Buurtbewoners zijn kortom not amused: de Menken-ijshal, waar Olympisch kampioen Kjeld Nuis zijn eerste schaatsstappen zette, staat in een kinderrijke woonwijk. De ergernis is des te groter nu de plannen zo kort van te voren zijn aangekondigd.

Tussenoplossing

Na officieel bezwaar van de wijk, belegde Leidse burgervader Henri Lenferink een bijeenkomst. Daar ventileerden bewoners hun ergernis. ,,De meeting was heel druk bezocht, er waren zeker 80 buurtbewoners," vertelt Schlangen.

De tussenoplossing is dat Augustinus nu twee rustdagen in de 12 dagen durende feestperiode heeft ingelast. Op het buitenterrein mogen maximaal tot 20:00 's avonds activiteiten zijn en na twaalven mag hoogstens 40 decibel aan geluid klinken.

Bewoners van de direct naast de ijshal gelegen woningen mogen bovendien negen dagen naar een hotel, op kosten van Augustinus. De politie zal tijdens de feestweek extra patrouilleren en er zullen ook geluidsmetingen zijn.

Niet chic

Inmiddels heeft Augustinus, met circa 1800 leden Leidens grootste studentenvereniging, de vergunning binnengekregen, meldde voorzitster Myrna van Dijk vrijdag.

Bewoner Michel Jehee die tegenover de ijshal woont, is tevreden over de oplossing. Of hij het hotelaanbod aanneemt, weet hij nog niet. ,,Ik ga het even aanzien of er overlast is, maar uiteraard blijf ik liever thuis. Ik vind dat Augustinus zich tot nu toe constructief heeft opgesteld."

Andere wijkbewoners zijn een stuk minder content. Bewoners van vier huizen aan de Vondellaan even verderop hebben zondag een officieel bezwaarschrift tegen de vergunning ingediend bij de gemeente Leiden.

Volgens de bewoners is vrijwel geen enkele toezegging van burgemeester Lenferink in de uiteindelijke vergunning beland. Ze noemen het merkwaardig dat de gemeente het feit dat Augustinus een andere locatie op het laatste moment financieel niet rond kreeg als argument gebruikt om tóch fiat te geven.

,,Financiële problemen van de aanvrager van de vergunning [Augustinus] mogen nooit reden zijn om een vergunning dan maar goed te keuren," valt te lezen in het bezwaarschrift. ,,Hiermee worden de problemen afgewend op de omwonenden."

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Het historisch centrum van Leiden

Dubbel gevoel

Wijkbewoner Alexander Schlangen zegt dat de wijk nog een kort geding overweegt. ,,Maar daar zullen we dan wel heel snel mee moeten zijn. Vrijdag begint het feest al." Dezelfde snelheid is vereist voor de reactie van Leiden op het zondag ingediende bezwaarschrift. 

Schlangen, nota bene zelf oud-lid van Augustinus, houdt er een dubbel gevoel aan over. ,,Kijk, ik snap als oud-lid maar al te goed dat ze hun lustrum willen vieren. En het mag ook écht een goed feest zijn. Maar zó lang en dat in een kinderrijke buurt? Ze hadden veel eerder moeten beginnen met het scouten van een geschikte feestruimte."

Over de gemeente is hij eveneens kritisch. ,,Er zijn zoveel fouten gemaakt bij deze vergunningsaanvraag. Dit verdient bepaald niet de schoonheidsprijs. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als Minerva in 2019 zijn nieuwe lustrum viert."

Bewoner Jehee noemt de handelswijze van de gemeente niet chic. ,,Je kunt je afvragen of een ijshal nu een geschikte locatie voor zo'n feest is. En wie zegt me dat zoiets niet vaker gaat gebeuren?"

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.