Volledig scherm
© anp

Studieschuld blijft elk jaar oplopen; nu al 17,9 miljard

De totale studieschuld van alle studenten en oud-studenten in Nederland is opgelopen tot een recordhoogte van 17,9 miljard euro. Vijf jaar terug stond de totale studieschuld aan de overheid nog op 12 miljard, zo blijkt uit cijfers van DUO.

Vandaag lanceert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de Nationale Studieschuldmeter op de site. ,,Daarop wordt bijgehouden hoe de studieschuld toeneemt. De verwachte stijging voor aankomend jaar is ongeveer 55 euro per seconde'', zegt voorzitter Jan Sinnige van studentenorganisatie ISO.

Volgens de NOS heeft ruim een op de vijf oud-studenten die hun studieschuld moeten afbetalen, een betalingsachterstand. In juni van dit jaar moesten bijna 595.000 oud-studenten een studieschuld afbetalen. Bijna 76.000 oud-studenten werd met een deurwaarder geconfronteerd.

Maatregelen

Quote

Studenten investeren een enorm bedrag in hun eigen toekomst, maar moeten daar ook iets voor terugzien

Jan Sinnige

Om de groei van de totale studieschulden in toom te houden, pleit het ISO voor drie maatregelen. Het collegegeld moet bevroren worden. Er moet eerlijke transparante informatie komen over studies en de kansen op de arbeidsmarkt. Ten slotte moet het geld dat afkomstig is uit de afschaffing van de basisbeurs ook in het hoger onderwijs blijven en niet gebruikt worden voor andere onderwijssectoren.

,,Studenten investeren een enorm bedrag in hun eigen toekomst, maar moeten daar ook iets voor terugzien. Met de invoering van het leenstelsel zal dit bedrag alleen maar hoger worden, maar we twijfelen of zich dat gaat terugbetalen voor studenten'', aldus voorzitter Jan Sinnige van het ISO.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wijst met de beschuldigende vinger naar het beleid van de vroegere minister van Onderwijs Ronald Plasterk. Die verhoogde de collegegelden om 100 miljoen binnen te halen. In plaats van het geld in het hoger onderwijs te steken, is het verdwenen, aldus de bond geld. Het collegegeld moet onmiddellijk omlaag. ,,Het is tijd om te stoppen met bezuinigen op studenten. De drempel om te gaan studeren wordt hoger en hoger'', aldus LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.