Stuur je foto in van de zeldzame bloedmaan!

KijktipsWie bijtijds uit de veren is, kan een bloedrode maan aan de hemel zien. Volgens meteorologen zijn de weersomstandigheden gunstig: het wordt koud en helder. Daardoor is het spektakel op veel plekken waar te nemen. Maak een foto van dit zeldzame natuurfenomeen en stuur deze hier in.

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde, vandaar dus het woord maansverduistering. Omdat de maan morgen ook nog eens relatief dicht bij de aarde staat, wordt deze maansverduistering ook ‘supermaan’ genoemd. Naast het feit dat de maan zondagnacht in de schaduw van de aarde staat, staat deze ook nog iets dichter bij de aarde dan normaal. Hierdoor lijkt de maan voor ons wat groter. De supermaan is alleen in januari te zien. Een maansverduistering terwijl er een supermaan is, komt dus heel weinig voor.

In de volksmond wordt zo’n totale eclips ook wel bloedmaan genoemd, omdat de maan dan eventjes rood kan kleuren. Afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer kan de kleur variëren van roestrood tot zeer helderrood. De laatste keer dat de bloedmaan en de supermaan samen te zien waren, was in 2015 en daarvoor in 1982. Hoewel de supermaan maandelijks verschijnt, is deze vanuit Nederland maar drie keer per jaar te zien. 

Volledig scherm
© Getty

Hap uit de maan

Maar wat zien we dan precies? Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Iets na 03.30 uur begint een hap uit de maan te groeien en rond 05.40 uur uur is de maan geheel verduisterd. Direct zonlicht kan de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt. Dit noemen we: bloedmaan.

De totale zonsverduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 06.45 uur begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 08.50 uur eindigt de maansverduistering. De maan is dan overigens in Nederland al net onder de horizon verdwenen. 

Blote oog

Je mag overigens gewoon met het blote oog naar de (helder)rode maan kijken. In tegenstelling tot de zonsverduistering (die vaak maar een paar minuten duurt) heb je geen speciale eclipsbril nodig om dit natuurfenomeen te bewonderen.  Wie hem mist, moet overigens geduld hebben tot 7 september 2025. Dan doet zich pas weer de volledige eclips in Nederland aan.

Vier kijktips

- Het spektakel vindt plaats aan de westelijke horizon. Tijdens de totale verduistering staat de maand op circa 20°. Dit is best laag, dus zorg voor vrij zicht naar het westen.

- Als je buiten gaat kijken, trek dan een warme winterjas, sjaal en handschoenen aan. Het vriest waarschijnlijk een aantal graden.

- Kijk naar de eerste helft (03:30 – 06:00 uur) of juist vanaf 06:30 uur. Er gebeurt precies hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde.

- Het is prima met het blote oog te volgen, maar een verrekijker of telescoop geeft wel een mooier beeld.

Lig jij vannacht klaar met je camera om het zeldzame natuurverschijnsel vast te leggen? Stuur je foto in en wie weet verschijnt hij morgen op deze website.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.