Volledig scherm
De Maas bij Grave, waar boten door de tijdelijke dam toch door kunnen varen. © ANP

Stuw Grave eind juli hersteld

De stuw in de Maas bij Grave is eind juli gerepareerd en weer klaar voor gebruik, meldt Rijkswaterstaat. De instantie maakte vandaag meer bekend over de vorderingen van het herstelwerk na een aanvaring op 29 december.

Een binnenvaarttanker ramde destijds de stuw. Door de botsing raakte de stuw beschadigd en liep een deel van de Maas leeg. Om scheepvaartverkeer toch mogelijk te maken is een tijdelijke dam gebouwd achter de stuw. Sinds 23 januari varen er weer schepen bij Grave.

Reparaties

Er worden op dit moment reparaties uitgevoerd aan de betonnen constructie op de bodem die is drooggelegd. In een werkplaats in Rotterdam worden de beschadigde jukken en schuiven gerepareerd en weer in elkaar gezet.

Als alle nieuwe en gerepareerde onderdelen weer bevestigd zijn, volgt er een testperiode. Als alle mechanische onderdelen goed werken, wordt de tijdelijke dam afgebroken en kan de stuw weer in gebruik worden genomen. 

Eind juli moet de vernielde stuw zijn hersteld. Er is dan ook getest en de tijdelijke dam is dan opgeruimd, zo is de prognose. Rijkswaterstaat handhaaft de verwachting dat de kosten van de reparatie uitkomen rond 20 miljoen euro, aldus een woordvoerder.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
43498 stemmen