Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Rob Voss

Succes Tim Hofman bewijst: burger snapt niet waar politiek mee bezig is

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Programmamaker Tim Hofman had niet bijster veel tijd nodig om voldoende handtekeningen te verzamelen voor zijn petitie: ‘#Eigeland – voor een kinderpardon dat wel werkt’.

Hij wil aandacht voor vierhonderd migranten- en vluchtelingenkinderen die in Nederland zijn geboren, of hier al langer dan vijf jaar wonen, maar toch het risico lopen uitgezet te worden.

Er verscheen ook een documentaire over deze kwestie. Wat de hele actie meteen zo succesvol maakte, in de media en de publieke opinie, is de horkerige reactie van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die zich op beeld totaal apathisch opstelde toen een Irakees jongetje, hier geboren en getogen, vertelde dat hij vreesde dood te worden geschoten bij uitzetting.

‘Ja, dus?’ luidde de repliek van Dijkhoff, gericht aan het adres van Tim Hofman.

Een dag later, na wat commotie, fabriceerde de onverstoorbare Brabander een videoboodschap, waarin hij aangaf dat we nu eenmaal wetten en regels hebben, en dat een kinderpardon onwenselijk is, omdat dan een precedent wordt geschapen voor andere mensen.

Lees door onder de video.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.