Volledig scherm
Caro Emerald, een van de artiesten die gebruikmaakte van de regeling. © getty

Succesvolle artiesten strijken duizenden euro's subsidie op

Succesvolle Nederlandse artiesten als Caro Emerald, Laura Jansen en Wouter Hamel ontvangen duizenden euro's subsidie vanwege concerten in het buitenland. Dat blijkt uit een overzicht van het Fonds Podiumkunsten, schrijft het AD maandag.

 
Het is echt idioot dat het reisbureau van het ministerie van OCW tripjes van gearriveerde artiesten betaalt.
Arno Rutte (VVD)

Door de subsidieregeling worden reis- en transportkosten vergoed voor optredens in het buitenland. Dit jaar ging het om 600.00 euro, een bedrag dat onlangs werd verhoogd naar 800.000 euro.

De ook elders in Europa populaire Caro Emerald ontving uit de pot vorig jaar 5000 euro voor concerten in Engeland. Internationaal singer-songwriter Laura Jansen kreeg 7500 euro subsidie voor optredens in China en Wouter Hamel streek 15.000 euro op in de jaren 2012 en 2013 voor uitvoeringen in China en Zuid-Korea. De band Nits ontving in totaal 10.000 euro.

Verbijsterd
De VVD is verbijsterd over de opgedoken lijst. Volgens de liberalen wordt te gemakkelijk subsidie verstrekt aan artiesten die ook zonder die steun prima kunnen functioneren, zegt Kamerlid Arno Rutte. 'Het is echt idioot dat het reisbureau van het ministerie van OCW tripjes van gearriveerde artiesten betaalt', aldus Rutte. Hij wil de kwestie maandag in de Tweede Kamer aan de orde stellen tijdens een debat over het cultuurbeleid.

Lees de reacties van de sterren in het AD van vandaag.