Volledig scherm
Kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam © ANP

SVB droeg geheimhouding op bij fouten rond pgb-geld

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld.

Quote

Het hele systeem loopt niet. We kunnen nog wel twee jaar doormodde­ren, maar het gaat niet vanzelf over

Kitty Beelen, directrice

Het centrum had in maart gedreigd naar de rechter te stappen, maar de SVB wilde dat voorkomen en trof een schikking waar de geheimhouding deel van uitmaakte, zo meldt de NOS.

Ook moest directrice Kitty Beelen beloven dat ze geen negatieve uitlatingen zou doen en werd haar een tweet voorgekauwd. Ze moest uitsluitend twitteren met de mededeling: 'Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgbalarm.'

Onderneemster Kitty Beelen van het zorgcentrum zou een boete krijgen als zij wél met de pers zou praten. Beelen zoekt nu toch de publiciteit omdat de pgb's deze maand weer niet betaald zijn. ,,Het hele systeem loopt niet. We kunnen nog wel twee jaar doormodderen, maar het gaat niet vanzelf over.''

Geschil
Een woordvoerder van SVB bevestigt het bericht. ,,We hebben een vaststellingsovereenkomst afgesloten, waarin een passage is opgenomen dat er niet met derden kan worden gecommuniceerd. Het ging om een schikking in een juridisch geschil'', aldus de zegsman.

Volgens de zegsman van SVB kwam het zorghuis in financiële problemen doordat vroeger de uitbetaling van de persoonsbudgetten vooraf werden gedaan en nu achteraf.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat dit niet mag en niet kan. De PvdA spreekt van ,,een bizarre eis'' en de VVD vindt het ,,onbegrijpelijk' dat zulke ,,rare eisen' worden gesteld.

Het CDA is boos en vindt dat er sprake is van machtsmisbruik van mensen die in problemen zijn gekomen door het opgelegde pgb-beleid. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer ligt de verantwoordelijkheid van deze situatie dan ook bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Ze wil dat het boetebeding van tafel gaat, ook bij mogelijke andere gevallen. Keijzer zal dat later woensdag in een al gepland debat over het persoonsgebonden budget aan de orde stellen.

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.