'Syriëganger loopt zo EU in'
Europese landen maken nog lang niet allemaal werk van de vervolging van teruggekeerde Syriëgangers. Dat maakt ook Nederland kwetsbaar voor terreuraanslagen. ,,Met de open grenzen in de EU is dit een gevaar voor ons allemaal.”
Delen per e-mail
Waar Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland proberen iedereen probeert te vervolgen die terugkeert uit IS-gebied in Syrië en Irak, laten andere Europese landen het afweten. Dat blijkt uit een rondgang die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt voor de Raad van Europa.
Prioriteit
Zo heeft Finland becijferd dat zo’n 80 mensen richting IS-gebied zijn afgereisd. Twintig van hen zijn teruggekeerd, maar er is niets bekend van rechtszaken tegen hen. Ook in Zweden had vervolging tot voor kort nauwelijks prioriteit. Zowel de regering als oppositiepartijen concludeerden onlangs dat de aanpak lang te soft was. Zo kregen sommige IS-terugkeerders een nieuwe identiteit, gratis woonruimte en rijlessen om te kunnen integreren, maar verdwenen vervolgens uit beeld bij de overheid. Waar de meeste West-Europese landen exacte cijfers kunnen overleggen, hebben sommige Oost-Europese landen nauwelijks zicht op Syriëgangers. Polen bijvoorbeeld houdt geen statistieken bij, net als Hongarije.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg Europese regeringen hoe zij terugkeerders vervolgen. Voor de Raad van Europa maakt hij nu een vergelijking tussen twintig landen. Hij noemt de verschillen zorgwekkend: ,,Meerdere Europese landen hebben nog geen enkele Syriëganger vervolgd.” Volgens Omtzigt hebben landen de plicht om terreurdaden van IS te vervolgen, zeker sinds de VN en Raad van Europa stellen dat IS zich schuldig maakt aan volkerenmoord.
Meerdere Europese landen hebben nog geen enkele Syriëganger vervolgd
Doorgewinterde strijders
Terugkeerders uit het kalifaat van IS vormen een steeds grotere dreiging. Kwamen in 2015 nog vooral spijtoptanten terug, voor wie het gewelddadige regime van IS te ver ging, nu gaat het om doorgewinterde strijders met extremer gedachtegoed. De AIVD vreest dat de terugkeerders van nu sneller geneigd zijn een aanslag te plegen.
De veiligheid in Nederland hangt mede af van het beleid in andere EU-landen, zegt Omtzigt: ,,Met de open binnengrenzen van Europa is het noodzakelijk de dreiging van terugkeerders gezamenlijk en hard aan te pakken. Dit is een gevaar voor ons allemaal.”
Foto ter illustratie.
Moslimextremisme
De AIVD waarschuwde onlangs voor de gevaren van moslimextremisme en open binnengrenzen. ,,Een IS-terugkeerder in Duitsland kan in Nederland een aanslag plegen”, zei plaatsvervangend directeur-generaal Marja Horstman afgelopen maand in een hoorzitting in de Tweede Kamer. ,,Dat betekent dat we terugkeerders internationaal moeten beschouwen en niet alleen vanuit Nederlands perspectief.”
Een IS-terugkeerder in Duitsland kan in Nederland een aanslag plegen
Sinds 2011 hebben meer dan 42.000 mensen uit 120 landen zich aangesloten bij IS. Daarvan komen er naar schatting zo’n 5.000 uit Europa. De meeste vertrokken in 2015 richting Syrië en Irak. Nu IS terrein aan het verliezen is, verwachten veiligheidsdiensten dat het aantal terugkeerders oploopt.
Bewijzen
Het veroordelen van terugkeerders is niet eenvoudig. Het is moeilijk te bewijzen dat Syriëgangers zich schuldig hebben gemaakt aan terreurdaden. Dat blijkt ook in Nederland. Van de circa 50 terugkeerders uit Syrië en Irak zijn er slechts 4 daadwerkelijk veroordeeld.
Berechting van extremistische terugkeerders is slechts één methode, zegt Merel Molenkamp van RadarAdvies. Ze is een van de auteurs van een lijvig handboek van het Radicalisation Awareness Network over de omgang met terugkerende terroristen en hun gezinnen. ,,Veroordelen en opsluiten alleen is geen oplossing. Ook daarbuiten moet je ze volgen. In preventieve zin, maar ook om ze psychische ondersteuning te geven. ”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Wijkagenten roepen met aangrijpend bericht op altijd 112 te bellen: ‘Ze koos voor haar kinderen’
De wijkagenten van Arnhem-Noord hebben een schrijnend en aangrijpend verhaal gedeeld op social media. Ze beschrijven hoe een vrouw voor haar kinderen kiest en alsnog besluit aangifte te doen van mishandelingen door haar partner. -
Mensen uit 1952 vervroegd uitgenodigd voor coronaprik
Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Marengo-proces
Kroongetuige Nabil B. in verzwegen chatbericht: ‘Ik kan héél veel flikken naar justitie’
Kroongetuige Nabil B. lijkt door de inhoud van de iPhone, die hij maandenlang in het geheim in zijn cel had, flink in de problemen te zijn gekomen. Volgens advocaten blijkt uit de verstuurde berichten dat hij onder ede heeft gelogen. ,,Ik kan heel veel flikken naar justitie.”
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
39-jarige man bedreigt politie met de dood in Goes
De politie heeft afgelopen nacht een 39-jarige man aangehouden voor het bedreigen van agenten met de dood. De politie was uitgerukt voor een melding van geluidsoverlast. Dat meldt HVZeeland. -
reageer19
Uniek praktijkexperiment in supermarkten met prijsverhogingen voor ongezonde producten
Als gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren.