Volledig scherm
Omar H. tijdens de pro forma zitting in de rechtbank van Rotterdam © ANP

'Syriëganger' Omar H. 1,5 jaar de cel in

'Syriëganger' Omar H. is in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Dit is de eerste zaak waarin de Nederlandse rechter zich over het deelnemen en meewerken aan terrorisme uitspreekt, meldt het hof zelf. De uitspraak werd uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gedaan.

De man uit Amsterdam is concreet veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. H. kreeg eerder bij de rechtbank in Rotterdam een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Arrestatie
De politie vond bij de arrestatie van H. in maart 2012 in zijn woning in Amsterdam 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminium en tien dvd's met daarop 151 jihadistische films. Hij zette volgens justitie jihadistische video's op internet. Daar plaatste hij ook onder meer de tekst: ,,De islamitische levensstijl kan niet beschermd worden zonder de bereidheid van mensen om hun leven daarvoor neer te leggen. De meest gewaardeerde daad is vechten op het pad van Allah.''

Lage straf door leeftijd
Het hof vindt hierdoor bewezen dat H. de bedoeling had om de opgedane kennis voor het maken van een explosief te gebruiken voor een terroristisch misdrijf in Syrië. ,,Terroristische misdrijven behoren tot de zwaarste categorie van misdrijven. Terrorisme raakt de openbare orde en veiligheid en stabiliteit van de samenleving. De samenleving moet hiertegen worden beschermd.''

Het gerechtshof heeft bij het opleggen van de straf wel rekening gehouden met de 'jeugdige leeftijd' van de verdachte. Ook het feit dat hij geen strafblad heeft, is meegewogen.

OM: kunnen nu sneller ingrijpen bij dreiging
Door de veroordeling van Omar H. in hoger beroep, kan het Openbaar Ministerie veel sneller optreden bij een terroristische dreiging. Dat benadrukt woordvoerder Charles Wiegant na de uitspraak.

Het gerechtshof vindt dat ook het verwerven van kennis een vorm van training voor terrorisme is. Tot nu toe was training en het vergaren van kennis nog niet strafbaar. ,,Het op zoek zijn naar hoe word ik een goede jihadist, is nu strafbaar'', concludeert Wiegant.

Hij erkent dat ook het kopen van lont en aluminiumpoeder bij heeft gedragen tot het bewijs voor voorbereidingshandelingen van H. voor terrorisme. Hiermee kon hij namelijk een explosief maken. De kennis daarvoor had hij opgedaan op internet.

Ook rekende het hof in het bewijs mee, dat H. tegenover de politie heeft verklaard dat hij naar Syrië wilde afreizen voor de strijd tegen president Bashar al-Assad. Hij zei dat hij bereid was om daar te sterven.