Volledig scherm
© ANP

Syriëganger verstrikt in web van infiltranten

UpdateDe teruggekeerde Syriëganger Mohamed A. zou met de opbrengst van een overval de jihad willen steunen en gesproken hebben over een aanslag op Geert Wilders. Dat terwijl een team van politie en infiltranten hem op de huid zat. Vandaag werd een celstraf van 4 jaar tegen hem geëist.

Sammy, Phil en de Rus. Drie mannen. Drie door de politie verzonnen personages, die een web weven rond de nietsvermoedende, uit Syrië teruggekeerde Delftenaar Mo. Vandaag, in de rechtszaal waarin hij dankzij hen is beland, worden ze anders genoemd. Sammy, de informant. Infiltrant A2158: de Rus. En A2154, dat is Phil.

Dankzij de undercoveroperatie krijgen toehoorders in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam een inkijkje in de manier waarop er wordt omgegaan met de eerste lichting teruggekeerde Syriëgangers. Mohamed A. is één van hen, afkomstig uit de Delftse wijk Buitenhof, de buurt die vroeger berucht was vanwege de criminele jeugdbende die er huishield, maar in 2013 in het nieuws komt omdat de ene na de andere jongere hiervandaan afreist naar Syrië, om te vechten tegen het regime van president Assad. Hoewel A. nu ontkent te hebben gevochten, vertelt hij thuis wel 'een kalasjnikov blind uit elkaar te kunnen halen'.

Weet hij veel dat de politie meeluistert. Mo heeft geen strafblad en dus geen ervaring met de politie.

Maar die zit hem dicht op de huid. Infiltranten dringen het leven van A. binnen. Die is argeloos, als ene Sammy hem benadert. Of Mo twee van Sammy's vrienden even kan laten weten dat hij vastzit, en dat de wapens voor de te plegen overval zijn verdwenen? Mo hapt toe. Zo ontmoet hij de Engelse Phil en de 'Rus'. Ze hebben een mooie auto, een Rolex. En een Rolex heeft A. altijd willen hebben. Hij vraagt zelfs of hij het klokje even om mag.

Wilders
Mo vertelt dat hij best vervangende wapens kan regelen voor de twee nepcriminelen. Hij wil zelfs een hele overval in Scheveningen wel voor zijn rekening nemen, zo tekent de politie op. Net zoals ze vastleggen wat gezegd wordt in de VW Golf, waarin A. met zijn vrienden rondscheurt. Daar wordt gepraat over een aanslag, mogelijk op politicus Geert Wilders. Over het martelaarschap. Uiteindelijk regelt A., onder toeziend oog van de politie, ook wapens. Als het erop lijkt dat A. van plan is de overval in Scheveningen ten uitvoer te brengen, wordt hij klemgereden. Een maandenlange, al in 2013 begonnen undercoveroperatie komt ten einde, op die meidag in 2014.

Mohamed is een jaar later in de rechtszaal niet loslippig. Hij zwijgt veel, maar ontkent wel de snode plannen die hem nu 'in de schoenen worden geschoven'. Het was 'James Bond-taal'. Bluf. Als de rechter hem vraagt hoe hij zo snel wapens kon regelen, reageert hij als door een wesp gestoken. ,,Meneer, als je geld hebt en je belt mensen, dan kom je aan die dingen.''

Volgens zijn advocaat was A. nooit zo ver gegaan, als infiltranten hem niet zo uitdrukkelijk hadden uitgelokt en zijn de methoden van justitie buitenproportioneel. De Officier van justitie vindt een eis van 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, terecht. ,,Ik snap dat verdachte zich misleid voelt. Maar dat is wat infiltranten doen.''