Volledig scherm
Archieffoto: Syrische vluchtelingen in een asielzoekerscentrum in Nederland. © ANP

Syriërs voelen zich hier wél veilig en willen niet terug naar Syrië

Van de Syriërs die in Nederland verblijven, denkt niemand aan terugkeer naar het land van herkomst. Vrijwel allemaal zeggen ze dat Syrië niet veilig is, ondanks dat Islamitische Staat (IS) grotendeels is verslagen.

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 848 Syriërs, vooral mannen, die in de afgelopen jaren naar Nederland zijn gevlucht. Driekwart van hen geeft aan dat ze van plan zijn om voor altijd in Nederland te blijven, ongeacht de toekomstige situatie in Syrië. Ze verwachten een goede toekomst te krijgen in Nederland omdat ze willen werken of al werken, vrijheid ervaren om te zeggen wat ze willen en hier zonder angst kunnen leven.

Door het uitbreken van een burgeroorlog en de opkomst van IS hebben sinds 2013 70.000 gevluchte Syriërs in Nederland een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Na vijf jaar kunnen ze een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Alleen al dit jaar lopen de tijdelijke verblijfsvergunningen van 11.500 Syriërs af.

IS komt in Syrië steeds verder in het nauw. De laatste stukjes kalifaat worden terugveroverd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), mede dankzij Amerikaanse luchtsteun.